ICT'er wordt ziek van werken

Een baan heeft invloed op je gezondheid. Dit vindt zeventig procent van de ondervraagde ict'ers, die meewerkten aan een onderzoek van ict-wervingssite IT Job Board.

IT Job Board heeft onderzoek gedaan naar de invloed van werk op de gezondheid van werknemers. Bijna zeventig procent van de ondervraagde ict'ers vindt dat hun baan invloed heeft op hun gezondheid. Tachtig procent van deze respondenten heeft het over een negatieve invloed, terwijl twintig procent vindt dat werk een positieve invloed op de gezondheid heeft.

Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat het ziekteverzuim onder de ondervraagden redelijk laag is. Bijna zestig procent verzuimt drie dagen of minder per jaar door ziekte, ruim een kwart is vier tot zes dagen per jaar ziek en de overige 16 procent meldt zich zeven of meer dagen per jaar ziek.

fruit en sapjes

Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat werkgevers medewerkers stimuleren om gezond te leven. Bijvoorbeeld door een sportschoolabonnement aan te bieden (17,3 procent) of een sportdag te organiseren (4,7 procent). Ruim vijf procent van de werkgevers laat cursussen geven op het gebied van gezondheid en veiligheid, tien procent biedt fruit en sapjes aan op de werkvloer.

De ict-wervingssite ondervroeg 150 ict'ers in Nederland, die via de site een nieuwe baan zoeken of op de e-maillijst van het bedrijf staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Simpele tip van een burn-out ervarings deskundige (moi)

Hou dagelijks (niet cheaten!) evenwicht tussen:
1 - Aantal uren denk INSPANNING met je hoofd
2 - Aantal uren bewegings INSPANNING met je lichaam
3 - Aantal uren ONTSPANNING, RUST, NIETS DOEN van lichaam EN geest.

Doe je dit niet, ga je vroeg of laat keihard onderuit of ben je bezig langzaam maar zeker je gezondheid te chronisch te ondermijnen.

Je lichaam (en geest) zijn kwetsbaarder dan je word verteld door scholen, opleidingen, overheid, de pharmaceutische industrie, ziekenhuizen en ziekenfondsen!

"Zorg voor je eigen evenwicht, je bent het waard"

Met "sapjes en gezond eten" alleen kom je er niet. Wat heb je aan een kern-gezond lichaam als je geest bezwijkt onder chronische zorgen en een overload aan werkdruk?
Ook "sporten alleen" met je lichaam alleen draagt niet bij aan innerlijke harmonie. De balans tussen
- IN en ONT spanning
- GEEST en LICHAAM
Daar vind je de kernel van goede gezondheidsbalans ;-)

en.... regelmatig je emoties uiten.. je hart luchten doet wonderen.

Je stoffelijke lichaam zit ingewikkelder in elkaar dan menig ict client-server, cloud , grid, 3tier, directory, distributed infrastctuur systeem. en gaat verder dan het oog kan waarnemen.

Meeste ICT-er weten meer van de systemen waar ze dagelijks mee werken, dan van de werking van hun eigen lichaam en geest ;-) Aangezien je stoffelijke lichaam en geest hopelijk langer meegaan dan je ict carierre, loont het misschien om hierin een opleiding te volgen op dit gebied i.p.v. het zoveelste vakdiploma "voor de klant"

Leuke vraag:
- Hoeveel tijd steek jij in de studie over je eigen lichaam en geest, gezondheid?

Nou Ronald, ik besteed heeeeeeeeeel veel tijd en aandacht aan het vrouwelijke lichaam! Dat vind ik een zeer ontspannende bezigheid.

We weten meer van het oppervlakte van de maan dan van de werking van een menselijk lichaam.

@De ICt Nerd (m?v?)
Is dat lichaam van een ander of van jezelf? Any way je hebt in ieder geval - naast je werk - een bron van ontspanning gevonden naast je werkomgeving.
Das goed voor de balans tussen denken en voelen :)

Van een ander, mijn lichaam is (nog) niet zo fraai. Nou, ik zit vaak te denken aan voelen, maar van voelen zelf komt het er nog niet zo van.

@"De Ict Nerd"
"Nou, ik zit vaak te denken aan voelen, maar van voelen zelf komt het er nog niet zo van."
Zoals die kleine jappanner zegt tegen Tom Cruise in de film The Last Samurai..."To many mind, To many mind"

Het "voelen" van/in je eigen lichaam komt pas als je (af)geleerd hebt om als maar te denken, denken, denken....,

Tsk. Mijn, zware, trainingsprogramma heeft invloed op mijn werk. Eerder omgekeerd dus. Ik moet wel mooi en slank blijven natuurlijk. Da's belangrijker dan de klant van mijn baas. Die is niet zo knap namelijk. ;)

Spanning op de werkvloer en ontspanning thuis simpel toch?!?!

Gewoon knalluh en gaan met die banaan!
Dikke shit joh.

't is Wa'!! Van de ene kant zitten ze je gezondheid kapot te stressen, en van de andere kant laten ze aan de pers en het publiek zien hoeveel ze aan sport doen en dat ze vitamines uitdelen of zo. Oh, wat fijn toch.

56% van de ICT-ers vindt dat zijn werk negatief effect heeft op de eigen gezondheid. (Ik zocht het onderzoek maar kan dat niet vinden op vermeldde site.) Is dat % meer dan in andere sectoren? Is de doorstroming misschien ook groter? Ziekteverzuim kennelijk niet? Ik deed onderzoek naar stress en burnout, een groot deel van de genoemde denk-voel-lijf-thema's, en die cijfers blijken (overal) sterk overheerst te worden door mobbing (en bossing. Die oorzaak blijft echter verscholen om verschillende redenen. zie www.everyoneweb.com/mobbing www.mobbingexpertsplatform.nl
Is dat subtiele wegpesten door de baas ook in de ICT wereld wijd verspreid? Komt daar narcisme en asperger voor, misschien milde vormen van psychopathie, die lijken te liggen achter daders van mobbing?

Sport is niet per definitie goed voor de gezondheid. Ik krijg bijvoorbeeld van de arts het advies om juist wat minder aan sport te doen. Mijn spier klachten zijn mogelijk een combinatie van sport (over)belasting en computer gebruik (over)belasting. Maar ik doe dan ook redelijk veel aan sport.

Er moet een wet komen in Nederland. Dat als je een detacheerder aanneemt op een project dat het voor een minimale periode is van een half jaar. Dat gesol af en toe is niet normaal meer... als we oud-vuil zijn wat zo ff vervangen kan worden.

@Ronald Vermeij:

"Hou dagelijks (niet cheaten!) evenwicht tussen:
1 - Aantal uren denk INSPANNING met je hoofd
2 - Aantal uren bewegings INSPANNING met je lichaam
3 - Aantal uren ONTSPANNING, RUST, NIETS DOEN van lichaam EN geest."

Klinkt wel logisch, maar praktisch betekend dat bij 8 uur per dag werk, ook 8 uur NIETS doen en 8 uur SPORTEN!

Aangezien 8 uur SPORTEN nogal heftig is en 8 uur NIETS doen ook geen optie omdat er immers opgestaan, aangekleed, gegeten en allerlei prive zaken thuis gedaan moeten worden en zitten maar 24 uur in een dag.

Dus als je een goede tip hebt om dit probleem op te lossen...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-03T12:35:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.