ICT'ers zijn goed opgeleid

De meeste ict'ers zijn hbo- of academisch geschoold. Van de 4860 ict'ers die meewerkten aan het jaarlijkse beloningsonderzoek van de Breed & Partners heeft 21 procent een studie op wo- en 49 procent een studie op hbo-niveau afgerond.

Zeventig procent van de ict'ers is hoger geschoold. Bijna de helft heeft een hbo-opleiding gedaan, terwijl ruim eenvijfde academisch geschoold is. Deze wo'ers en hbo'ers verdienen meer dan hun lager geschoolde collega's. Dit blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van consultancybureau De Breed en Partners.

De helft van de 1023 ondervraagde academisch geschoolde ict'ers verdient meer en de andere helft minder dan 4000 euro. Het gemiddelde maandsalaris van ict'ers met een academische achtergrond ligt op 4161 euro. Hbo'ers verdienen iets minder. De mediaan ligt bij de 2362 ondervraagde hbo-geschoolde ict'ers op 3495 euro. Het gemiddelde maandsalaris is 3621 euro.

Middelbare school

Van de 4860 ondervraagde ict'ers heeft negentien procent een opleiding op mbo en drie procent op lbo-niveau gedaan. Acht procent heeft alleen de middelbare school op havo- of vwo-niveau afgerond.

Ict'ers met een lbo- of mbo-achtergrond verdienen minder dan hun hoger opgeleide collega's. Voor ict'ers met een lbo-achtergrond (152 personen) ligt de mediaan op een maandsalaris van 2967 euro ligt, terwijl dit onder de mbo'ers (910 personen) 2821 euro is. De ondervraagden die alleen vwo of havo hebben afgerond verdienen echter substantieel meer. De mediaan ligt voor deze groep op 3400 euro per maand.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Alleen voor dat salaris lukt het niet op een school hoor... Maar daarentegen hebben wij wel weer heeeeel veel vakantie.

valt dat hoge opleidingsnivo wel te rijmen met het lage nivo van communicatieve vaardigheden dat ons hier bijna dagelijks wordt toegedicht?

Hoezo goed opgeleid? Lopen alle projecten dan op rolletjes (de goede niet te na gesproken)?

@ICTer Je suggereert dat hoog opgeleide ICT'ers, goed kunnen communiceren. Dat is echter eerder een uitzondering, dan een regel. De exacte aanleg van toptechneuten correleert niet met goed kunnen communiceren. Dat is wetenschappelijk onderzocht en ook bewezen. Geen nieuws dus: ICT'ers zijn in de regel niet de beste communicatoren. Kom je dus een ICT'er tegen met een snelle babbel... dan mag je ook gelijk gaan twijfelen aan zijn / haar kwaliteiten. ;-)

@Niels Of een project goed loopt, heeft behalve met het team ook te maken met het projectmanagement. De vraag is daarom of een goed opgeleide ICT'er ook een goede projectmanager en/of teamplayer is. Dat laatste hoeft absoluut niet het geval te zijn. Een goede opleiding is een voorwaarde, maar niet de enige.

Ik ben benieuwd in hoeverre de werkervaring en de leeftijd van iedere deelnemer uit een doelgroep meegenomen is in het onderzoek. Ik neem aan dat dit meegenomen is in het gemiddelde. Zo niet, dan kun je uit dit onderzoek totaal geen conclusie trekken. Iemand met een HBO-diploma EN een x aantal jaren relevante werkervaring verdient meer dan de HBO'er die vers van school komt.

Een interessanter onderzoek zou denk ik zijn om deze facetten ook mee te nemen en tegenover elkaar te zetten. Hoewel ook dat onderzoek waarschijnlijk weer relatief is door andere factoren (zoals bijv. beursgenoteerde werkgevers t.o.v. kleine bedrijven).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-26T14:14:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.