HBO-Informatica kan niet zonder MBO

De doorstroom van mbo'ers naar het hbo-onderwijs is van levensbelang voor de informaticaopleidingen van Nederlandse hogescholen. Veel hbo-opleidingen zouden zonder de instroom van mbo'ers geen bestaansrecht hebben. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van ICT~Office in het kader van de eSkills week waar onder andere vertegenwoordigers van mbo- en hbo- instellingen en de overheid aanwezig waren.

'Wij kunnen niet zonder de instroom vanuit het mbo', zei Chris Otto, adjunct-directeur Academie voor ICT & Business van Avans Hogeschool, die tijdens het evenement 'Tekorten in de ict weggewerkt?!' een presentatie gaf. Van de leerlingen die starten met een Informaticastudie bij Avans is 46 procent afkomstig van het mbo. Slechts 29 procent stroomt in vanuit de havo. Bij Hogeschool Leeuwarden blijkt de instroom nog schever te zijn. De Informatica-opleidingen zijn volledig afhankelijk van instroom vanuit het mbo.

Arbeidsmarktkansen

Kenniscentrum Ecabo herkent het beeld dat de hbo-instellingen tijdens het evenement schetsen. Uit onderzoek van het kenniscentrum blijkt dat ruim 60 procent van de mbo'ers die een ict-opleiding op niveau vier afrondt, doorstroomt naar het hbo-onderwijs. 'Ongeveer een kwart van deze mbo'ers kiest voor een vervolgopleiding bedrijfskundige informatica, tweederde kies voor Informatica', licht een woordvoerster van het kenniscentrum toe. 

Hoewel de afhankelijkheid hbo-instellingen soms zorgen baart, is dit volgens Ecabo niet echt nodig. De jongeren worden volgens het kenniscentrum op het mbo over het algemeen gestimuleerd om door te studeren. 'De arbeidsmarktkansen van een hbo'er zijn een stuk groter dan die van een mbo'er. Bovendien verdienen ict'ers meer met een hbo-papiertje', verklaart de woordvoerster van het kenniscentrum. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Das zeg ik... Beta en Gamma!

Jongens, begin niet aan een ICT-opleiding: boven je veertigste wordt je eruit gewerkt en zegt je baas dat hij zijn speciale vacature niet kan vervullen omdat er zogenaamd 'een tekort' is. En dan komt er weer een slaafse Chinees of Indiër Nederland binnen. Dit is het grootste ... beroep wat er is.

Erg goed onderbouwd, man met ervaring zeker?

Het zielige bericht van je is helemaal niet ICT gerelateerd.
Dat vind overal op de arbeidsmarkt plaats.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-10T10:55:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.