Opleider Ises start ICT-cursus voor managers

Opleidings- en trainingsbureau Ises start met een ict-training voor managers die geen technische kennis hebben van automatisering. Tijdens de training maken de leidinggevenden kennis met ict-terminologie en de technische mogelijkheden die ict-oplossingen de commerciële tak van de organisatie bieden. De training moet directeuren en andere managers helpen om beter te communiceren met de ict-afdeling. De opleiding is ook gericht op cio's omdat die leidinggevenden van de ict-afdeling volgens het opleidingsinstituut steeds minder technische kennis van ict hebben.

Volgens Ises-opleidingsmanager Coen van der Heijden moet de training ervoor zorgen dat managers dezelfde 'taal' leren spreken als de ict-afdeling. 'Het is voor ict-afdelingen van belang dat managers begrijpen wat wel en niet mogelijk is op technisch gebied.' Tijdens de training worden actuele ict-termen behandeld, zoals cloud computing, SaaS, virtualisaite en databases. Maar ook beveiliging en ITIL komen aan bod.

Managers

Van der Heijden: 'Wij zijn van oorsprong gespecialiseerd in trainingen op het gebied van ict en project management, maar merkten dat het management steeds meer van ict moet weten. Met deze training richten wij ons op een nieuwe doelgroep.'

Onderzoeksbureau Gartner voorspelde eerder dat eind 2010 40 procent van het personeel dat rapporteert aan de ict-manager vooral bedrijfs- en geen ict-ervaring heeft. ‘Steeds vaker heeft de cio geen ict-ervaring en nemen gebruikers zelf het heft in handen als het gaat om de toegang tot informatie', aldus Gartner-analist Debra Logan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Grappige reclame, want waarover hebben ze het.

Korte beschrijving van ISIS zelf: Maak kennis met de wondere wereld van ICT begrippen. Leer in 1 dag om als volwaardig gesprekspartner met uw ICT afdeling te praten.

U krijgt die kennis over ICT issues die nodig is om: Leiding te geven aan de ICT strategie van uw bedrijf. Een goed gesprek te kunnen voeren met alle ICTers in uw omgeving. Voor uzelf meer zekerheid te hebben over uw vermogen om grip te houden op ICT ontwikkelingen.

U werkt aan de volgende competenties: Matching Business met ICT, Analyse van Businessrequirements, Organisatiebewustzijn

Kan je bij ISIS in één dag ook bankmanager worden als niet-financieel deskundige, of geneesheerdirecteur als niet-medicus, of hoofdcommissaris bij de politie als niet-opsporingsambtenaar?

HBO bi in één dag? Lullig wanneer je net 4 jaar hebt gestudeerd om "dezelfde" kennis op te doen... En dan zijn er nog mensen die het gek vinden dat er zoveel IT-projecten mislukken. Waar zouden die mislukkingen toch vandaan komen? Een gebrek aan kennis? Gelukkig kun je al die benodigde kennis in één dag opdoen, binnen een paar uur heb je de IT-wereld wel in de vingers.

Jammer dat Computable dit soort bullshit serieus neemt en hier publiceert.

Deze, overigens interessante cursus, lijkt in te gaan tegen de trend om meer business georienteerd om te gaan met IT. IT is immers business ondersteunend en leveranciers van deze 'commodity' zouden zelf een cursus moeten volgen omtrent de business aan wie zij de service verlenen. Overigens zal er, binnen deze trend, een nieuwe lichting komen van business process owners met een gedegen IT ervaring.

@André Trachsel, denk je echt dat als je in vogelvlucht pakweg 60 ICT-termen doorneemt en wat kleine oefeningetjes doet, je dan geleerd hebt hoe je grote ICT-veranderingen aan moet sturen?
Dat is net zoiets als enkele Wiki pagina’s over ERP en SAP doornemen en je dan SAP-specialist willen laten noemen. Misschien kan dit bij Ictopus. Zo'n cursus moet niet alleen interessant zijn, maar ook voldoende toegevoegde waarde hebben voor een manager.

Ben het met je eens dat leveranciers van de ICT-leveranciers een cursus zouden moeten volgen omtrent de business aan wie zij de service verlenen. Zou daar ook meer dan een dag voor willen uittrekken.
Beste John, ik denk dat je mijn reactie niet goed hebt gelezen. Ik ben geen voorstander van genoemde cursus. Het is op zich interessant, maar ik geef andere alternatieven aan.

OK, André Trachsel, met je aanvulling wordt het voor ons een beetje duidelijker. Maar je alternatief was niet voor de algemeen managers bedoeld, doch voor hun tegenvoeters en dus geen alternatief voor de ISIS-cursus.

hmm... managers hebben al de nare eigenschap te denken dat ze alles weten, gaan ze naar zo'n cursus dan wordt dit alleen maar erger...

@Wouter, bij elke goede cursus kom je er niet alleen achter dat je al zo veel geleerd hebt, maar ook dat het meeste voor jou nog onbekend is. Dat geldt ook voor managers of wat daar voor door wil gaan.

Natuurlijk heb je ook van die ongrijpbare intuïtieve tsjakka-, eureka-, blabla-cursussen die alleen het zelfvertrouwen tijdelijk moeten oppoetsen. Maar die zijn alleen voor fake managers die te veel tijd hebben.

Zeer goed initiatief Isis!!.
Eindelijk een bedrijf wat er brood in ziet om "personen die zich uitgeven voor leiding-gevenden" eens serieus te gaan onderrichten in ons mooie, uitgebreide en zeer complexe vak van ICT.

Dan hoeven de echte die-hard icters zelf deze zware taak er ook nog eens bij te nemen NAAST hun normale dagelijkse reguliere werkzaamheden.


Vraag:
Doen jullie er ook een flink stuk hands-on praktjik ervaring bij deze opleiding, zodat "leidingsgevenden" ook een GEVOELSMATIGE referentie kunnen opbouwen met de ict?

RV, dit soort cursussen worden elders reeds langer gegeven en een beetje serieuzer dan ISIS.

Cursusinstituten zoals het NCOI, HBO-instellingen zoals de Hogeschool Rotterdam en universiteiten zoals de Erasmus, geven ze al jaren. Veel docenten en ICT-managers schnabbelen op die manier een aardig cent erbij. (Leuk werk, 10 % meer uren werken, 50 % meer verdienen).

Het vervelende is dat die serieuze cursussen zo veel tijd kosten dat de cursisten vaak onvoldoende tijd vrij willen maken of mogen maken van hun bazen.

@John:"Het vervelende is dat die serieuze cursussen zo veel tijd kosten dat de cursisten vaak onvoldoende tijd vrij willen maken of mogen maken van hun bazen."
Daar wringt mijn inziens ook de "Van Lier" John :-)

ICT en haar mogelijkheden zou een verplicht onderdeel moeten zijn van iedere, zichzelf respecterende, management opleiding!

Zeg nu zelf...
"De hedendaagse management kan niet (meer)zonder IT".

Zij het als
- doel binnen de ictsector om klanten te bedienen
- middel om zijn businessgoals te realiseren.

Hiermee komt dan een stuk inhoudelijke ICT verantwoordelijkheid TERUG te leggen bij MT-teams en andere leidinggevenden. Zo kunnen ze zich nooit meer verschuilen achter "wier haben's nicht gewust" houding of de struisvogel metaliteit die sommige erop na houden.

Dit geeft hen de mogelijkheid om als klankbord te functioneren voor het ict-begaafde deel van het bedrijf, en word ook de 'kenniskloof" tussen techneuten en leidinggevenden blijvend overbrug. Dit kan imo alleen maar voordelen op gaan leveren.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-10T09:34:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.