Gunfactor speelt ook als selectiecriterium

Opdrachtgever kiest ZZP’er om werkervaring

Werkervaring is voor opdrachtgevers veruit het belangrijkste criterium om een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) in te huren. Dat blijkt uit onderzoek van bemiddelaar RulersGroup onder ruim zeshonderd Nederlandse ict-professionals. Opvallend is dat opdrachtgevers veel minder kijken naar relevante certificaten of een juist diploma.

Dit laatste denkt RulersGroup wel te kunnen verklaren. Intermediairs en opdrachtgevers doen vaak een papieren voorselectie waarin juist meer wordt gekeken naar diploma's en certificaten en minder naar aanwezige kennis en ervaring.

Grote gunfactor

Uit het onderzoek van RulersGroup komt relevante werkervaring dus als belangrijkste criterium naar voren om voor een zzp'er te kiezen. Op de tweede plaats eindigde een scherp uurtarief. Daarna volgen een flexibele werkhouding en goede persoonlijke vaardigheden. De top vijf wordt afgesloten met een opvallend criterium: de grote gunfactor. Zzp'ers zijn dus van mening dat ‘gunnen' een grote rol speelt bij het selecteren van een ict-professional.

Naast diploma's en certificaten werden meer criteria als minder belangrijk bestempeld. Zo spelen referenties een kleinere rol en is een objectief beeld van de competenties ook van ondergeschikt belang. Een goed geschreven en duidelijk cv leidt niet sneller tot opdrachten en ook wordt zelden rekening gehouden met de reisafstand tussen woning en werk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Werkervaring werkt naar mijn ervaring vaak juist tegen. Er lopen een hoop managers met opgeblazen egos rond die iedereen van 'buiten', ongeacht ervaring en talent, als een beginner willen behandelen. De ICT begint een knap bizarre tak van sport te worden.

Dit onderzoek is uitgevoerd onder de ZZP-ers zelf. Dus wat is het waarheidsgehalte van het onderzoek? Mijn ervaring met ZZP-ers is juist gebrek aan relevante ervaring, veel meer beloven dan ze kunnen en elke opdracht proberen, ook al weten ze zelf dat ze het niet kunnen.

zzp'ers maken de markt kapot met hun dumpprijzen en baggerkwaliteit, want verkopen kunnen ze zichzelf wel, maar doen wat ze beloven al stukken minder. En als ze ziek worden is de klant de klos. Weg met de zzp'ers!

Lekker ongenuanceerde reacties...
@Kees: ZZP'ers "dumpprijzen en baggerkwaliteit"? De dumpprijzen zijn vaak afkomstig van de zogenaamde brokers of bemiddelaars, hoe vaak ik niet de opmerking bij een aanvraag tegenkom "scherp tarief vereist" dat wil je niet weten. In de opmerking "baggerkwaliteit" herken ik mijzelf in ieder geval niet, juist in tegendeel het is immers mijn eigen bedrijf dus ik kijk wel uit om mijn naam te beschadigen. Het ziek worden van een ZZP'er is natuurlijk een risico, maar dat geldt ook voor een gedetacheerde of eigen medewerker, ook dan zal er iemand gevonden moeten worden die de werkzaamheden gaat overnemen.
@Frank: Ik zelf neem geen klussen aan die ik niet aan zou kunnen, dus ook niet herkenbaar.
Mijn eigen ervaring (ruim 30 jaar) heeft mij wel geleerd dat mijn nuchtere noordnederlandse aanpak alom gewaardeerd wordt, en dat zie ik dan maar als een groot voordeel.

Uuhh Kees, toevallig aan de kant gezet omdat je als werknemer van een "veel te duur en kwalitatief niet zo hoogwaardig" detacheringsbureau minder presteerde dan de klant had verwacht gezien hun hoge tarieven en torenhoge beloftes? Ik ken genoeg zzp-ers met meer kwaliteit dan de gemiddelde gedetacheerde, en tegen hetzelfde of lagere tarief.

@frank: dit geldt ook voor een heleboel detacheerders is mijn ervaring. Accountmanager met vlotte babbel verkoopt desnoods zijn grootmoeder als renpaard.

De "gunfactor" staat wat mij betreft op nummer 1 in deze marktcultuur. Zij/ hij (zpp-er) die "de juiste vriendjes en connectes" heeft, (bij the elite few) hoeft zich niet zorgen te maken dat hij ooit zonder werk komt te zitten. Ze dekken elkaar allemaal ;-)

Wat ik zie is dat er - als jaren geleden - een kloof in de maatschappij aan het ontstaan is, die totaal niets meer met leeftijd, certificering, kwaliteiten en/of opgedande werkervaring te maken heeft.

De afgelopen kredietcrisis heeft deze kloof alleen maar verder helpen te vergroten naar het volgende toekomst beeld:

Een klein eliteclubje heeft (via hun selecte en voor buitenstaander onzichtbare netwerkjes) toegang tot
- Kapitaal
- Kennis
- Klanten (en dus)
- werkzaamheden (te gunnen aan derden)

Als je het geluk hebt dat je (tijdelijk) tot deze club mag! behoren, (en zit je braaf op en geef je op commando de juiste pootjes) dan ziet je goed.

Zo niet kun je je bron van inkomsten / carriere wel vaarwel kussen in de branche(s) waar zij het voor het zeggen hebben.... globally!

Goh Kees,

Jaloers en gefrustreerd? Meestal hebben de personen die zo reageren namelijk niet het lef ZZP'er te worden!

Ik huur ICT-ers in, en raak steeds meer gecharmeerd van ZZP-ers boven gedacheerden. Reden: meer ervaring en voelen zich meer verantwoordelijk voor een goed resultaat.

ZZP-ers krijgen langzaam maar zeker steeds meer acceptatie in de IT-markt. Uiteindelijk gaat het bij de meeste projecten niet om de kwaliteit of het imago van het bedrijf wat je inhuurt, maar om de mensen die ze weten te leveren. Bovenstaande reaktie van 'mario' ligt in de lijn van wat ik op meerdere plekken heb gehoord bij inhurende organisaties.

Ook de grootste namen in de IT branche hebben een behoorlijk probleem om ervaren consultants vast te houden. Als ik de geluiden van werknemers in de branche hoor, komt door het gevoel een "nummertje" te zijn binnen een groot bedrijf, het gemis aan invloed op de richting van de zaak en natuurlijk de nogal dure overhead waardoor senioriteit niet altijd passend wordt beloond.

Wat is dan de propositie van een ZZP-er in de markt: iemand met meer ervaring dan de softwarehuizen vaak kunnen aanbieden, tegen een tarief wat voor de klant een stukje aantrekkelijker is. Daarnaast iemand die de extra meter loopt omdat hij weet dat klanttevredenheid aanzienlijke financiele gevolgen kan hebben.

Ik ben zelf ZZP'er dus ben bevooroordeeld. Maarrrrr ...

als klant zou ik de zzp'er altijd boven de detacheerder verkiezen en wel om de volgende redenen:
- zit je om tafel met een zzp'er dan zit je om tafel met hij die het werk gaat doen.
vs zit je om tafel met sales van een detacheerder dan weet je niet wat je krijgt.
- een zzp'er is bovenal bezig met zijn vak
vs een detacheerder is bovenal bezig geld te verdienen
- een zzp'er probeert meer te verdienen door zelf beter te worden
vs een detacheerder probeert meer te verdienen door marges op werknemers te vergroten en meer werknemers weg te zetten.


Over het algemeen bieden ZZP'ers meer kwaliteit dan de professionals van detacheerders en hebben vaak meer werkervaring. Het zijn specialisten op hun vakgebied. ZZP'er denkt aan continuiteit van opdrachten en presteert daardoor vaak boven verwachting. Want een tevreden klant levert vaak extra opdrachten. Als opdrachtgever zijnde dien je te waken voor cowboy's en goudzoekers, die met weinig moeite snel geld willen verdienen.

Wat een onderhoudende discussie tussen zzp'rs en niet-zzp'rs.
Het zijn allemaal conclusies die nergens anders op gebaseerd zijn dan persoonlijke ervaringen. Er zal nooit bewezen worden dat het beter is freelancers in te huren in plaats van mensen op de loonlijst, simpelweg omdat het helemaal los staat van waar de ingehuurde werkzaam is. Alsof je pas kan gaan freelancen als je genoeg ervaring hebt. Als opdrachtgever heb je zelf altijd de verantwoording om bij een intake de juiste kandidaat te selecten. Huur je een "slechte" in, dan stuur je hem weer weg. Is dat een freelancer, kan je nergens op terug vallen. Huur je via een werkgever in, kan je de werkgever verantwoordelijk stellen en zal zij een nieuwe leveren.

Nu een uit de categorie "persoonlijke beelden": een freelancer laat je als een baksteen vallen zodra hij 5 euro meer kan verdienen bij een andere opdracht. Waarom ook niet, dat is tenslotte de enige reden waarom je niet meer voor een werkgever werkt.

ja, je hebt meningen en persoonlijke ervaringen.
Feit is echter dat een opdrachtgever op elk moment na de in het contract vastgestelde opzegperiode van de freelancer af kan om wat voor reden dan ook : voldoet niet, peutert teveel in neus, te grote mond, te vaak ziek, te timide, te kritisch, of gewoon niet meer nodig, whatever.
Probeer dat maares met een werknemer in dienstverband..

En als je wilt weten hoe je je gunfactor kunt verhogen als ZZP-er, is dit wellicht een leuke tip voor je, een gratis bijeenkomst speciaal voor ZZP-ers: 'verhoog je gunfactor': : http://www.linkedin.com/osview/canvas?_ch_page_id=1&_ch_panel_id=1&_ch_app_id=2000&_applicationId=2000&_ownerId=0&appParams=%7B%22event%22%3A927457%2C%22page%22%3A%22event%22%7D&trk=lishare-events-create-detail

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-09T08:28:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.