Juniper biedt HU-studenten stoomcursus

Certificaat

Hogeschool Utrecht houdt een week extra al zijn faciliteiten open op de faculteit Natuur & Techniek. Dit in verband met de Academic Bootcamp van Juniper voor studenten van de HU. De curscus is maandag 29 juni van start gegaan en duurt tot en met donderdag 2 juli 2015. Hierbij kunnen studenten van het Instituut voor ICT het Juniper Networks Certified Internet Associate-certificaat verdienen.

Hogeschool Utrecht deed ongeveer drie jaar geleden een Europese aanbesteding voor een nieuw netwerk. Hierbij werd uiteindelijk Juniper Networks aangesteld als partner. Door deze samenwerking ontstond ook de noodzaak om meer specialisme van Juniper in huis te hebben. Mede daarom is het Academic Alliance Event van Juniper een logische samenwerking voor de hogeschool.

Volgens Kees Uiterwijk, ict-docent bij Hogeschool Utrecht en coördinator van het initiatief, is er in Nederland behoefte aan goede technici. ‘Technici die niet alleen de theorie beheersen, maar ook in de praktijk goed uit de voeten kunnen. Door het aanbieden van dit buitenschoolse programma wil Hogeschool Utrecht zijn ict-studenten kennis laten maken met het werkveld, om op deze manier het gat met de arbeidsmarkt te verkleinen. De ontwikkelingen binnen de ict-wereld gaan snel en wij moeten daar als hogeschool op in kunnen spelen.’ 

Juniper organiseerde vorig jaar voor het eerst in Europa het Academy Alliance Programma op de Queen Mary University of London voor Engelse studenten. Dit jaar is het programma voor het eerst in Nederland en heeft het de meeste aanmeldingen tot nog toe. Er is ruimte voor 130 studenten, hierdoor is er momenteel een wachtlijst ontstaan, maar zijn er ook door het succes toelatingscriteria opgesteld. Zo mogen studenten zich pas aanmelden wanneer zij twee jaar van de bachelor System en Network Engineering erop hebben zitten. Van de 130 participanten komen er dertig van de Lillebaelt Academy in Odense, Denemarken. Deze Deense hogeschool is een partner van de HU een heeft een vergelijkbaar ict-programma. Honderd studenten melden zich aan vanuit de HU. In totaal zit er één dame in het programma.

De studenten krijgen dezelfde cursus die Juniper ook zijn klanten en partners commercieel aanbiedt. Ze worden in drie dagen getraind in het configureren en monitoren van verschillende Juniper Networks-routers en -switches. Wanneer zij het examen op dag vier doorstaan, worden de studenten beloond met het Juniper Networks Certified Internet Associate-certificaat. Gedurende het evenement zijn zowel Juniper-verantwoordelijken als -partners aanwezig. Dit geeft de studenten de kans om kennis te maken met mogelijke toekomstige werkgevers of stageplekken.

Onafhankelijk onderwijs

Uiterwijk is niet bang dat dit soort programma’s het onafhankelijke onderwijs in de weg staan. ‘Samenwerken met bedrijven gebeurt altijd en geven het onderwijs inzicht in wat er speelt in het werkveld. Welke trends er spelen bijvoorbeeld. Hier spelen onderwijsinstellingen soms op in, maar dit gaat wel gestaag omdat we niet zomaar het curriculum kunnen aanpassen. Toch geven dit soort cursussen weer inspiratie voor het volgende schooljaar. Ik kijk ondanks dat ik de techniek al beheers wel even naar hoe zij het structuren bijvoorbeeld.’

De Deense studenten moeten er letterlijk iets voor over hebben, want accommodatie wordt niet geregeld voor het event. Uiterwijk heeft wel voor de zekerheid ruim van te voren gecheckt of er nog plek was voor dertig studenten bij een Utrechts hostel, omdat het met de aanstaande Tour de France steeds drukker wordt in de domstad.

Excelleren

Voor de studenten is het programma een kans om zich te excelleren en om extra vaardigheden op het cv te kunnen bijschrijven. Donderdag is er de mogelijkheid om het certificaat te halen, maar studenten krijgen van Juniper ook de mogelijkheid om dit op een later tijdstip te doen. Alle studenten krijgen na afloop een voucher met de stof, maar moeten wanneer zij verder willen met de techniek daar in een vervolg zelf in investeren.

De HU en Deense hogeschool hopen dit event volgend jaar weer te kunnen doen, wellicht dan in Denemarken. Volgens Uiterwijk gaan ze nu kijken hoe het programma continuïteit kan krijgen en hoe ze de cursus verder kunnen internationaliseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-01T09:27:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.