Loon ICT’er zit weer in de lift

Voor het eerst sinds 2010 zitten de lonen in de ict-sector weer in de lift. Het gemiddelde uurloon van een ict’er was in 2015 bruto 15,30 euro. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Toen verdiende een ict’er gemiddeld 14,70 euro bruto per uur. Dit blijkt uit de WageIndex, een onderzoek uitgevoerd door stichting Loonwijzer in opdracht van vacaturewebsite Monsterboard.

Sinds 2010 constateert Monsterboard een daling in het bruto uurloon van de ict’ers. In 2013 ondervonden ict'ers de grootste loondaling: het uurloon daalde met 8,5 procent naar 15,10 euro. Een jaar later daalde het gemiddelde uurloon met nog eens veertig cent.

In 2015 is het bruto uurloon voor het eerst in jaren weer gestegen. De stijging van 4 procent maakt dat ict'ers gemiddeld 15,30 euro per uur verdienen. Hiermee verdienen zij boven het gemiddelde Nederlandse uurloon. Deze is het afgelopen jaar namelijk gelijk gebleven op 14,40 euro per uur.

Ict’ers zagen naast hun bruto uurloon ook het aantal bonussen fors stijgen. Deze zijn in vergelijking met 2014 verdubbeld van 11 procent naar 22 procent. Daarnaast steeg het percentage ict’ers dat een dertiende maand ontving, in vergelijking met een jaar eerder, van 7 procent naar 19 procent. Toch zegt 57 procent van de ict’ers in het komende jaar een nieuwe baan te willen vinden. 

Vraag naar IT’ers

De ict-sector blijft sterk groeien, waardoor het aantal vacatures blijft toenemen. Uit eerder onderzoek van Monsterboard blijkt dat in 2015 de meeste vraag was naar software- en webdevelopers. ‘Hoewel ict’ers meer verdienen dan gemiddeld, steeg het salaris niet zo hard als de groei van de vraag naar personeel in de ict. Tot afgelopen jaar’, vertelt Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.

Volgens Zandonà is het dan ook niet gek dat veel ict-professionals zich nu oriënteren op een nieuwe baan. ‘Het is altijd slim om je verbetermogelijkheden op het gebied van werk te onderzoeken.’ 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

€15,30 per uur bruto, dat is ongeveer €30.000,= bruto per jaar. Dat gelooft toch niemand?

Nou dat valt best mee, ik ben zelf IT-er en zit op meer dan 35000 per jaar, leeftijd 26 jaar.

€15,30 is daar dan het off-shore personeel (hire slaves legal in 2016 and move all our capital outside Europe) in uitgemiddeld? € 33000 incl vakantiegeld is lager dan modale inkomen van €36000 wat volgens het CPB geldt voor 2016. Ik dacht toch dat ICT ondanks de offshore perikelen toch altijd nog wel boven modaal zat. Zelfs mijn meeste Indiase collega's verdienen dat volgens mij.

@M Meinders ... maar zou de gemiddelde leeftijd niet wat hoger liggen dan 26 jaar denk je?
Als ze mij (45 lentes jong) dat salaris bieden lach ik ze vierkant uit

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-07T12:00:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.