Minder oog bij hr-afdeling voor it-tools en security

Geen oog hebben voor

Slechts 26 procent van de human resources (hr)-medewerkers geeft aan digitalisering en it-ondersteuning van de hr-processen binnen hun organisatie als hoge prioriteit te zien. Vorig jaar was dit nog 44 procent. Ook de aandacht voor beveiliging vermindert. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en Afas Software onder ruim 1600 hr-professionals.

Naar verwachting daalt dit percentage van 26 volgend jaar tot 19 procent. Het thema wordt steeds minder belangrijk voor het Nederlands bedrijfsleven. 'We zien dus een dalende trend als het gaat om de urgentie rondom it-ondersteuning in hr-processen. Opvallend dat in een periode, waarin het haast onmogelijk is om altijd direct in contact te staan met je collega's, de urgentie om datzelfde te bereiken juist afneemt', vindt Hans van der Spek, manager kenniscentrum M&O bij Berenschot.

'Het behoud van je medewerkers is al ingewikkeld, vervolgt hij, 'maar dat zou op den duur nog lastiger kunnen worden zodra onderling contact en dus binding met het bedrijf wegebt. Daarom is het juist noodzaak om de it-ondersteuning strak te hebben. Natuurlijk gaat het om veel meer aspecten, maar het is goed om je te realiseren dat de wijze waarop je medewerkers ondersteunt invloed heeft op de employee experience.'

Op de hoogte blijven

"Juist in een periode als deze is het fijn om inzicht te hebben in de bezetting "

Meer dan driekwart van de Nederlandse organisaties geeft aan dat er door de pandemie meer thuis gewerkt wordt. 57 Procent van de organisaties biedt zelfs actief middelen aan om thuiswerken mogelijk te maken. Daarnaast stelt ruim zestig procent van de medewerkers bij personeelszaken dat hun organisatie flexibeler is geworden met werktijden. Het feit dat collega’s steeds vaker op een andere locatie of rond andere tijden aan het werk zijn, zou wat betreft Britt Breure, directeur HR & CSR bij softwarebedrijf Afas, een reden moeten zijn om meer focus te leggen op digitalisering en it-ondersteuning van hr-processen.

'Juist in een periode als deze, waarin niet iedereen meer standaard op kantoor werkt, is het fijn om inzicht te hebben in de bezetting. Kantoorruimten van veel bedrijven zijn blijvend afgeschaald qua capaciteit en hybride werken is de nieuwe norm. Als manager en team is het noodzaak om te weten wie wanneer thuiswerkt en wie je op kantoor kunt verwachten. Medewerkers moeten zich namelijk altijd welkom voelen in ons clubhuis en altijd een fijne werkplek tot hun beschikking hebben', stelt Breure.

Minder aandacht voor security

Ook de urgentie voor privacy- en databeveiliging gaat omlaag. Waar vorig jaar nog twaalf procent van de bedrijven hoge prioriteit gaf aan dit thema, is dit gedaald tot vier procent dit jaar. De hr-professionals die mee hebben gewerkt aan het onderzoek geven aan dit topic ook volgend jaar niet als iets zien waar je prioriteit aan moet verlenen.

Van der Spek: 'Wanneer medewerkers meer vanuit andere (thuis)locaties of zelfs het buitenland werken, is het noodzaak om als bedrijf je privacy- en databeveiliging op orde te hebben. Je hebt als werkgever namelijk minder zicht op de omgeving waarin iemand zijn of haar werk uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan de consequenties die open netwerken in de trein of koffietentjes met zich meebrengen, helemaal in het buitenland. Het is zorgelijk om te zien dat juist dit jaar de urgentie rondom dit thema nog meer is verminderd.'

Over het onderzoek

Het jaarlijks terugkerend HR Trendonderzoek is in het voorjaar van 2022 gehouden onder 1.686 HR-professionals in Nederland. Het onderzoek is een initiatief van Performa Uitgeverij, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot, met ondersteuning van Afas Software. HR Trends is het grootste jaarlijkse onderzoek onder hr-professionals in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat betreft trend van IT-ondersteuning in HR-processen valt er iets te zeggen over 'disconnected processes' aangaande de beveiliging als ik kijk naar de on/off boarding van het personeel. De 'employee experience' waarin je de eerste dag niet alleen toegang hebt tot het gebouw maar ook alle systemen is bijvoorbeeld een leuke. Iets gerichter op het onderwerp IT heb ik het dus over IdM, een leuke in de wereld van multiclouds en het idee van MFA met single sign on/off.

Wij van WC-eend zullen niks zeggen over mogelijkheden maar de urgentie van het thema wordt door zoiets als Europese wetgeving wel steeds belangrijker. Absoluut heb je als werkgever weinig inzicht in een omgeving waarin iemand zijn werk doet maar geldt dit ook niet voor de beveiliging zelf waar toegang tot sommige objecten zonder screening niet mogelijk is of waar je vooraf gecertificeerd moet zijn aangaande de veiligheidsprotocollen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-04T11:03:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.