Studenten kraken master-opleidingen ai

Alleen Universiteit Maastricht ontsnapt aan laag niveau

ontevreden

In Nederland schort het aan master-opleidingen op gebied van artificiële intelligentie. In vergelijking met andere studies wachten deze studies een matig beoordeling. Het betekent een herhaling van vorig jaar.

Dit blijkt uit de 'Keuzegids Masters 2023', de onafhankelijke publicatie die jaarlijks masterstudies in Nederland, zowel op hbo- als op wo-niveau, op een rij zet. Gekeken wordt naar de inhoud van de opleiding, docenten, toetsing, voorbereiding loopbaan en sfeer. Per thema is een score te behalen.

Alleen Maastricht UM haalt op meer dan een van de vijf onderdelen een plus. Inhoud, voorbereiding en toetsing zijn daar in orde. Amsterdam UvA haalt uitsluitend een plus op inhoud, terwijl Utrecht UU de toetsing goed doet. De grootste master-opleiding ai, die van Amsterdam VU, blijft op alle onderdelen onder de maat. De docenten daar scoren ver onder het gemiddelde.

Onvoldoendes

"Open Universiteit is met de opleiding Software Engineering de meest gewaardeerde master-studie op wo-niveau in de sector informatica"

Een verscheidenheid aan informatica-studies is door de studenten beoordeeld. Open Universiteit is met de opleiding Software Engineering de meest gewaardeerde master-studie op wo-niveau in de sector informatica. Game Technology aan de hogeschool Breda Buas scoort op hbo-niveau het hoogst. Bij Mens en Techniek doet Groningen RUG het met Computational Cognitive Science goed.

In de categorie wo Computer Science (thematische masters) deden Amsterdam UvA en Amsterdam VU het met Computational Science minder goed. Vooral de docenten noteerden onvoldoendes. Bij de tweejarige opleiding Computer Science algemeen onderscheidde Enschede UT zich positief. Nijmegen RU eindigde als tweede. Ook hier evenwel bleven de scores van Amsterdam UvA en Amsterdam VU achter.

Bij wo Informatiekunde lagen de beoordelingen vrij laag. Met twee uitzonderingen: Enschede UT met Business Information Technology bereidt goed voor op de loopbaan. Information Management aan Tilburg TiU wordt geprezen om de sfeer. Voor de rest waren de scores bij beide opleidingen gemiddeld. Bij hbo Informatiekunde kwam Utrecht HU bovendrijven. Bij wo Data Science doet Maastricht UM het behoorlijk.

Excellent

Master-opleidingen in economie en bedrijf halen doorgaans goede resultaten. Executive Master of Information Management and Digital Transformation (TIAS Tilburg) werd zelfs als excellent beoordeeld.  

Verder is de positie van pas afgestudeerden onderzocht. Bij Computer Science werkt een krappe zestig procent op master-niveau. Het brutosalaris was gemiddeld 3.200 euro. Twee derde voelt zich voorbereid op een baan. Bij artificial intelligence werkt 64% op master niveau. Gemiddeld wordt 2.944 euro verdiend. Net iets meer dan de helft is voorbereid op een baan. Informatiekunde biedt het hoogste beginsalaris (3.275 euro). Ook het percentage dat zich voorbereid voelt op een baan is daar met bijna zeventig procent het hoogst. Zestig procent werkt op master-niveau.

Genoemde gids helpt de student om door de bomen het bos te zien. Alle oordelen zijn gebaseerd op de absolute scores uit de 'Nationale Studenten Enquête 2022'. Keuzegids bewerkt deze tot relatieve scores om inzichtelijk te maken hoe opleidingen het doen ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-08T23:55:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.