MKB'er twijfelt aan voordelen van cloud

Ondernemers van middelgrote en kleine bedrijven (mkb) zijn niet zondermeer overtuigd van de meerwaarde van cloudcomputing voor hun bedrijfsvoering. Een kwart van de mkb'ers zegt onvoldoende gebruik te maken van ict om de investeringen software en diensten via internet te rechtvaardigen. Dat concludeert Microsoft na onderzoek. Volgens de leverancier spreekt gebrekkige kennis een rol bij het wantrouwen van webdiensten en wordt een tekort aan financiële middelen onterecht als excuus gebruikt.

Van de ondervraagde ict'ers zegt 19,5 procent op dit moment over te weinig middelen te beschikken om te investeren. Maar bij de scepsis speelt niet alleen geld een rol. 21,4 procent van de ondervraagde ondernemers heeft de wens om de automatisering fysiek binnen het bedrijfspand te houden. Voor 11,7 procent zijn zorgen over de veiligheid van hun ict-omgeving de reden om niet over te stappen naar een automatisering via internet.

Volgens Microsoft zien ondernemers niet in wat het volledig doorvoeren van online diensten kan betekenen voor hun organisatie. Directeur mkb van Microsoft  Nederland Arjan Oude Kotte: 'Ondernemers weten niet goed wat het kost, hoe het wordt geïmplementeerd en wat het uiteindelijk oplevert.' Hij doelt op de mogelijkheden van flexibele betaling en spreiding van de kosten voor licenties over een langere periode. Daarnaast doelt hij op de tijd die de mkb'er aan zijn kerntaak: ondernemen kan besteden in plaats van het beheer of onderhoud van ict.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 61,4 procent van de mkb'ers op enige manier gebruik maakt van online diensten. Het gaat vooral om online diensten ter vervanging van lokaal geïnstalleerde software. Van de ondernemers die gebruik maken van online diensten gaat het met name om het hosten van de website (65,5 procent), e-mail (41,6 procent) en back-up (38,3 procent). 31,8 procent van de ondernemers maakt gebruik van online diensten voor het delen van documenten en samenwerken.

Verwarring

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat onder mkb-ers veel verwarring heerst over de verschillende namen die gebruikt worden voor cloudcomputing.

De cijfers zijn afkomstig uit het Microsoft Small Business Hosting Report 2010. In het onderzoek werden 3193 bedrijven met maximaal vijfhonderd medewerkers ondervraagd. Dat gebeurde in vijftien landen wereldwijd. Aan het onderzoek namen 248 Nederlandse bedrijven deel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

haha die microsoft toch... schandalig!, als de klanten het te duur vinden durft microsoft te zeggen dat een tekort aan financiele middelen onterecht is??
Misschien moeten ze hun eigen producten dan maar eens goedkoper maken, of zelf eens in de situatie zitten van een bedrijf dat op de kleintjes moet letten in deze tijd .

Miljarden en miljarden winst maken ze, en dan je klanten beschuldigen van krenterigheid yeah right...

A} “Grosso modo” zit momenteel veel bedrijven opgezadeld met een teveel aan zowel hardware alsmede software. Wat doet een IT Manager wanneer hem het aanbod wordt gedaan, dat hij nog uitsluitend hoeft te betalen voor systeemkracht en “applicatieve-features” die zijn organisatie daadwerkelijk gebruikt? En wat doe hij als een vraag uit de interne organisatie en vanuit de IT-optiek relatief eenvoudig kan worden getackeld met een standaardapplicatie die via internet als test ‘free of charge’ te benaderen is en voor zijn organisatie te parametriseren is?

B} Duurzaamheid als megatrend…
Duurzaamheid zal de trend moeten worden. Als we het hebben over duurzaamheid als megatrend, dan denken we niet zozeer in termen van ‘green IT’, waarbij vooral kosten bespaard moeten worden, maar we kijken dan naar de huidige ontwikkelingen en naar het feit dat de eco-nomieën van China, Rusland en India razendsnel groeien en daarmee dus ook de behoeften van die economieën aan grondstoffen en energie.

Geleerden speculeren erover, dat we zonder ingrijpen 7 keer de aarde nodig zullen hebben om in deze behoefte te kunnen voorzien. Tenmin-ste, als we blijven vasthouden aan ons streven naar het bezit van allerlei gebruiksmiddelen. Zo zijn er bijvoorbeeld wereldwijd tientallen mil-joenen tractoren in het bezit van boeren. Deze staan voor 95% niets te doen en weg te roesten. Als we die slimmer zouden gebruiken, dan zou het grondstofverbruik voor de productie van al deze tractoren met een factor 10 kunnen dalen. Het enige wat daarvoor nodig is, is een matchingsysteem, waarop alle boeren toegang hebben via hun telefoon of hun ‘domme’ computer.

Stel dat de toekomst bepaald dat niemand bereid geld uit te geven aan software die op een PC of server geïnstalleerd wordt. Dan is Internet het medium, waarmee tijd en ruimte moeiteloos overbrugd kan worden. We zien het nu al. De tijd waarin u in feite alleen betaalde voor de verpakking van een CD of DVD, ligt grotendeels achter ons. Via internet is de inhoud on-demand verkrijgbaar. En afnemers moeten nog wen-nen aan de gedachte dat er betaald moet worden voor gebruik. Uitgevers zullen zich moeten omvormen tot verhuurbedrijven van intellectueel eigendom. Met de perceptie echter van de huidige klant, die het huren is verleerd, zal hiervoor druk uitgeoefend moeten worden. Zoals die ook is uitgeoefend door het produceren van gloeilampen te verbieden.

Voor meer informatie over Cloud Computing en de voordelen van Software Plus Services sta ik en mijn collega's van Xiptra klaar aanvullend heb ik een helder en duidelijk visiedocument opgesteld wat op verzoek beschikbaar is.

Komt uit artikel:

"Volgens de leverancier spreekt gebrekkige kennis een rol bij het wantrouwen van webdiensten en wordt een tekort aan financiële middelen onterecht als excuus gebruikt."

Zo grappig dat je dit echt letterlijk op 2 manieren kan intepreteren.

Volgens mij is Microsoft er nog niet helemaal uit wat te doen met cloud computing? Embrace en "Extend" of gelijk FUD te spuien?

Maar als je voor een cloud oplossing zou kiezen, zou ik als laatste voor Microsoft kiezen, die zijn immers groot geworden met 'fat clients'.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-30T09:50:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.