OM: Google met smeergeld in Eemshaven gepaaid

Investering

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er 1,7 miljoen euro betaald om het datacenter van Google naar de Eemshaven te behouden. Het OM vervolgt voormalig eigenaar Rudy Stroink van het failliet gegane vastgoedbedrijf TCN voor het omkopen van een directeur van het Amerikaanse technologiebedrijf.

Stroink moet maandag voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Ook zijn vrouw is opgeroepen. Het echtpaar wordt verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Woensdag 6 december aanstaande opent Google een nieuw, groot datacenter in de Groningse Eemshaven. Volgens het FD heeft de smeergeldaffaire hiermee te maken, maar dat is niet zo. Het betreft een eerder door TCN gebouwd, kleiner datacenter, zoals de Volkskrant ook schrijft. Deze krant meldt dat de verdachte betalingen tussen juli 2008 en maart 2010 hebben plaatsgevonden en ten goede zijn gekomen aan Google-directeur Simon Tusha. Die zou het contract met TCN hebben verlengd.

Tusha was bij Google verantwoordelijk voor de locatiekeuze van nieuwe datacentra en stond eerder dit jaar ook al voor een Amerikaanse rechtbank. Hij is aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen en belastingfraude. Tusha had zich ook voor 1,5 miljoen dollar laten omkopen bij de locatiekeuze van een Brits datacenter. De voormalige Google-directeur hangt in die zaak vijf jaar cel boven het hoofd. In het Nederlandse corruptieonderzoek wordt Google-directeur Tusha ook aangemerkt als diegene die smeergeld zou hebben aangenomen.

Oud-eigenaar Stroink ontkent betrokkenheid bij de zaak. De TCN-groep ging in 2012 bijna in zijn geheel failliet. De vastgoedgroep exploiteerde een aantal datacenters, maar de vennootschap achter de datacenters in Groningen en Eemshaven (die van Google) ging niet failliet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Steekpenningen zijn niet toegestaan maar als de overheid met gunstige belastingtarieven bedrijven wil lokken mag dan wel weer?

Ja, genationaliseerde steekpenningen mogen wel. Kijk maar naar Rusland!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-24T11:05:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.