WEF erkent 2 Nederlandse start-ups als pionier

Twee Nederlandse tech-start-ups zijn door het World Economic Forum (WEF) uitgeroepen als twee van de meest veelbelovende technologie start-ups van 2015. Elk jaar stelt het WEF een lijst van 49 technologie pioniers op en dit jaar hebben de Nederlandse Protix Biosystems en Plant-e een plekje in deze lijst gekregen. Deze start-ups zetten respectievelijk in op de verwerking van organische reststromen met insecten en op het genereren van elektriciteit uit planten.

Dit jaar zijn twee Nederlandse tech-startups benoemd tot technologie pionier door het World Economic Forum. Het gaat om de bedrijven Protix Biosystems en Plant-e. Beide bedrijven vallen binnen de categorie energie, milieu en infrastructuur. Overige categorieën waren informatietechnologie en levenswetenschappen & gezondheid. In totaal zijn er 49 winnaars gekozen uit een lijst van ongeveer vijfhonderd it-startups. 

Protix Biosystems

In 2009 werd Protix Biosystems opgericht door Kees Aarts en Tarique Arsiwalla en tweeënhalf jaar geleden begon het met onderzoek naar de verwerking van mest en andere organische reststromen met behulp van insecten. Dit deed het bedrijf onder de naam Mini Machines Making More from Manure (5M). Op 30 april 2015 werd het onderzoek afgerond en wordt er op dit moment een fabriek in Dongen gebouwd voor het geïntegreerde proces van insectenkweek, verwerking van organische reststromen met behulp van deze insecten en het daaruit produceren van eiwitten en bodemverbeteraar.

Kees Aarts legt uit dat Protix gebruik maakt datagedreven systemen om hun doelen te bereiken. Met behulp van deze systemen kunnen de producten volgens hem snel genoeg beschikbaar worden gemaakt tegen concurrerende prijzen. ‘Technologie staat centraal naast de natuur. Samen de sterkste combinatie volgens ons om problemen op te lossen die wij als mens hebben gecreëerd.’ Aarts voegt toe dat de focus binnen Protix dan ook op de techniek ligt. ‘Een groot deel van ons team bestaat uit zeer gepassioneerde ingenieurs. Ofwel, techniek met een laag marketing, niet andersom.’

Plant-e

It-startup Plant-e werd in 2009 opgericht in Wageningen door Marjolein Helder en David Strik. Plant-e ontwikkelt producten waarin levende planten energie leveren. Deze producten zijn gebaseerd op technologie ontwikkeld bij de Universiteit Wageningen, dat hier patent op kreeg in 2007. De technologie die door Plant-e wordt gebruikt om elektriciteit uit planten te genereren, is gebaseerd op natuurlijke processen. Op de website van de startup staat toegelicht hoe de technologie werkt: ‘Via fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Een deel hiervan wordt gebruikt voor de groei van de plan, maar een ander deel wordt niet door de plant gebruikt en komt, via de wortels, in de aarde terecht.’ De elektronen die daaruit voortkomen, worden met de technologie van Plant-e opgevangen als elektriciteit.

Een product, gebaseerd op deze technologie, dat al is ontwikkeld is het Plant-e Modular System. Deze wordt aangeboden in delen van honderd vierkante meter en kan worden gebruikt voor led-verlichting, het van energie voorzien van een Wi-Fi-punt of elektriciteit genereren voor een gebouw. Daarnaast is op dit moment hiervan een grootschalige versie in ontwikkeling, het Tube System. Dit is een buisvormige systeem, waarmee elektriciteit moet worden opgewekt met levende planten in natte natuurgebieden, zoals veenland, mangroves, rijstvelden en deltagebieden.

Technologie pioniers

Elk jaar benoemt het World Economic Forum een lijst van technologie pioniers. Zij worden geselecteerd door een comité van 68 academici, ondernemers, kapitaalverstrekkers en bedrijfsleiders. De technologie pioniers worden beoordeeld op innovativiteit, mogelijke impact op de industrie, een werkend prototype, levensvatbaarheid en leiderschap. Opvallende eerdere ‘Technology Pioneers’ zijn onder andere Google (2001), Wikimedia (2007), Mozilla (2007), Kickstarter (2011) en Dropbox (2011).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-05T17:03:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.