Fors meer durfkapitaal naar ict-starters

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

Investeerders hebben vorig jaar 377 miljoen euro aan durfkapitaal in beginnende ict-bedrijven gestoken. Dat was fors meer dan in 2019 toen voor 187 miljoen euro aan venture capital naar deze sector vloeide. Bedrijven actief in de gezondheidszorg en biotechnologie ontvingen in 2020 ruim 258 miljoen euro.

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) meldt dit in het jaarverslag. De venture capital-investeringen hebben betrekking op seed, startup of 'later stage venture’ (tot en met Series D).  Vooral onder verstrekkers van durfkapitaal is sprake van sectorspecialisatie. Binnen de private equity is specialisatie naar sector minder gebruikelijk, aldus de NVP. 

Scheutig

Verstrekkers van groeikapitaal (private equity) voor schaalvergroting van een relatief goed ontwikkeld businessmodel waren vorig jaar iets minder scheutig. Vooral de investeringen in groeiende ict-bedrijven liepen terug. Vorig jaar bedroeg dit bedrag 128 miljoen tegen 228 miljoen euro in 2019. Financiële dienstverleners, waaronder ook fintech valt, waren de grote winnaars. In die sector werd 108 miljoen euro gepompt. 

Vorig jaar werd 6,7 miljard euro geïnvesteerd in buy-outs en groeiende bedrijven. Het merendeel betrof grote bedrijven of bedrijfsonderdelen. Zo'n negenhonderd miljoen euro kwam terecht bij driehonderd Nederlandse start-ups en scale-ups. Opvallend was dat het gemiddelde bedrag per bedrijf anderhalf keer zo groot was als in 2019. Participatiemaatschappijen hebben doorgeïnvesteerd in bedrijven die ze al in de portefeuille hadden. Daarmee werden die bedrijven door de crisis geholpen. Maar er is ook in nieuwe bedrijven geïnvesteerd.

De verkoop door private equity lag stil in 2020. Verstrekkers van groeikapitaal hebben nagenoeg geen bedrijven in de etalage gezet.

Er kwam ruim nieuw kapitaal voor nieuwe investeringen op tafel. Nederlandse private equity-partijen hebben voor 5,2 miljard euro aan nieuw kapitaal opgehaald bij (institutionele) beleggers. Enkele grote Nederlandse partijen zoals Waterland, Gilde Buyout Partners en Parcom haalden in 2020 nieuwe fondsen op. Ook fondsen gericht op de mkb+-markt, zoals Main Capital en Holland Capital, hebben een succesvol jaar voor fondsenwerving achter de rug.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-04T09:59:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.