Modewinkel heeft CRM op laag pitje staan

Dit artikel delen:

Retailers in de modebranche gebruiken automatisering nauwelijks voor het vinden en binden van klanten. Customer relationship management (crm) staat nog in de kinderschoenen. Modebedrijven zetten ict vooral in om de efficiëntie binnen de organisatie te verbeteren. 'Ict staat hoog op de strategische agenda maar richt zich nauwelijks op innovatie.' Dat is een opvallende conclusie uit het trendonderzoek Fashion Retail & ICT 2009.

Tachtig ict-beslissers uit de modebranche beantwoordden een enquête over de huidige automatisering en toekomstige behoeften. Onder andere strategie, beleid en managementinformatie kwamen aan bod. Het onderzoek is uitgevoerd door Goals Marktbewerking in opdracht van retail-automatiseerder K3.

Uit de enquête komt naar voren dat modebedrijven ict hoog op de agenda hebben staan maar met name de automatisering van de primaire processen. Volgens de onderzoekers is bijna de helft van de respondenten van plan om systemen binnen drie jaar geheel of gedeeltelijk te vervangen. De respondenten hebben een lichte voorkeur voor geïntegreerde oplossingen in plaats van een combinatie van deelsystemen. Verder komt naar voren dat er dringend behoefte is aan standaarden voor het uitwisselen van informatie.

Geen real-time informatie

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de meeste bedrijven geen real-time koppeling hebben tussen verkoop en bevoorradingssystemen. Daardoor is verkoopinformatie vaak niet actueel beschikbaar. Ook blijkt dat belangrijke managementinformatie binnen afdelingen blijft hangen. Daardoor kan het management geen beslissingen maken aan de hand van betrouwbare informatie.

De onderzoekers concluderen: 'Wat innovatie betreft, loopt de modebranche niet voorop. Zo begint de belangstelling voor ict-oplossingen rond marketing en sales nu pas te komen. (..) Ook als we kijken naar de rol van websites, blijkt dat de innovatie nog in de kinderschoenen staat. Bijna driekwart van de bedrijven heeft een statische site. De interactie is beperkt tot downloads en contact per e-mail. Een minderheid heeft koppelingen met de backoffice gerealiseerd', aldus de onderzoekers.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-24T11:02:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.