Kofax koopt Aia voor 19,5 miljoen dollar

Dit artikel delen:
Handen schudden

Het Amerikaanse Kofax heeft voor 19,5 miljoen euro Aia Holding uit Nijmegen overgenomen. Dit bedrijf levert managementsoftware voor klantcommunicatie en documentbeheer. Bij het in 1988 opgerichte Aia werken zeventig man. Kofax, dat zelf software levert voor het bijeenbrengen (capture), routeren en analyseren van klantcommunicatieprocessen, beschouwt de overname van Aia als een verrijking van zijn eigen softwareplatform TotalAgility.

Aia Software is sinds de oprichting gegroeid van een onderneming die vooral de Benelux bedient tot een wereldwijd opererende softwareleverancier. Aia Software levert het softwarepakket ITP (Intelligent Text Processing) voor het automatisch produceren, printen, publiceren en versturen van bedrijfsdocumenten met bestaande gegevens en conform de huisstijl. Dit ITP document platform wordt gebruikt door zo'n vierhonderd klanten. Het gaat daarbij om documenten als contracten, aanmaningen en schadecorrespondentie (overheden en verzekeraars zijn een belangrijke doelgroep). Tot de klanten behoren onder meer ABN Amro, Allianz, Legal & General en LeasePlan.

Het bedrijf heeft naast een vestiging in Nijmegen kantoren in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland. Ook onderhoudt Aia Software een uitgebreid partnernetwerk voor de distributie, indirecte verkoop, implementatie en integratie van de software. Afgelopen jaar sloot het nog een samenwerking met Intellio voor de Canadese softwaremarkt.

Integratie

Kofax heeft alle aandelen van Aia overgenomen voor in totaal 19,5 miljoen dollar in contanten. Van dit bedrag is 16,6 miljoen betaald bij het bekrachtigen van de transactie op 27 februari 2015. 1,4 miljoen dollar wordt  een jaar na de bekrachtiging betaald en 1,5 miljoen achttien maanden na de bekrachtiging, waarbij de genoemde bedragen afhankelijk zijn van bepaalde vrijwarende voorwaarden. Het bedrijf verwacht de volledige integratie van Aia af te ronden aan het eind van het boekjaar, op 30 juni 2015.

Aia behaalde in het boekjaar, dat eindigde op 31 oktober 2014, een omzet van 8,9 miljoen dollar, waarvan 26 procent uit softwarelicenties, 29 procent uit onderhoudsdiensten en 45 procent uit professionele diensten. Van de vier primaire aandeelhouders, Paul Dirven, Leon Pillich, Jeroen Huinink en Tim van Hugte, vertrekt alleen mede-oprichter Dirven.

CCM

De markt voor managementsoftware voor klantcommunicatie (ccm = customer communications management) groeit volgens Gartner van 940 miljoen dollar in 2014 tot 1,3 miljard dollar in 2017. Volgens het onderzoeksbureau wordt deze groei veroorzaakt door de transitie van ccm van papier naar 'digitaal, gecontextualiseerd en geconsumeerd on-demand via verschillende kanalen, waaronder het web, mobiele apparaten en social media.'

De ccm-software van Aia wordt geïntegreerd met het Kofax TotalAgility-platform en blijft beschikbaar op een stand-alone basis. De productplanning van Aia wordt zoals gepland voortgezet. Bovendien kan het bedrijf dankzij deze acquisitie profiteren van aanvullende ontwikkelings- en financiële bronnen en van de grotere internationale marktpositie van Kofax. Bij dit bedrijf uit Irvine, Californië werken veertienhonderd man; de omzet bedroeg in het afgelopen boekjaar 297,4 miljoen dollar.

De toevoeging van ccm aan TotalAgility met mogelijkheden voor scanning en herkenning, procesmanagement, gegevensintegratie, analyse, e-handtekening en mobiel, zal de waarde van de slimme procestoepassingen en de concurrentiepositie van Kofax aanzienlijk versterken, verwacht het Amerikaanse bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-03T11:09:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.