Apple steekt 1,7 miljard in Europese datacenters

Apple-datacenter Athenry artic impression

Artist impression van Apple-datacenter in het Ierse Athenry.

Apple investeert 1,7 miljard euro in de bouw en exploitatie van twee datacenters in Europa. Beide datacenters gaan op 100 procent hernieuwbare energie draaien. Ze komen te staan in het Ierse graafschap Galway en het Deense Jutland en zijn bedoeld voor het leveren van Apple’s online diensten als de iTunes Store, de App Store, iMessage, Kaarten en Siri.

De twee nieuwe datacenters, beide ruim 165.000 vierkante meter groot, worden naar verwachting in 2017 in bedrijf genomen. Net als alle andere datacenters van Apple zullen ook deze nieuwe gebouwen vanaf het eerste moment volledig op schone, hernieuwbare energie draaien.

Apple gaat daarnaast in samenwerking met lokale bedrijven nieuwe projecten voor hernieuwbare energie opzetten, onder andere op het gebied van windenergie en andere vormen van groene energieopwekking. Het bedrijf wil zo voldoen aan de behoefte voor schone energie voor de toekomst. De nieuwe datacenters moeten de minste milieubelasting opleveren van alle huidige Apple-datacenters.

Athenry en Viborg

Apple-datacenter Viborg artic impression

Artist impression van het Apple-datacenter in het Deense Viborg.

Het datacenter dat in het Ierse Athenry wordt gebouwd, komt te staan op grond die voorheen werd gebruikt voor de kweek en verkoop van uitheemse boomsoorten. Apple plant daarvoor in de plaats inheemse bomen terug in Derrydonnell Forest. Op het terrein van het Ierse datacenter komt tevens een educatieve buitenruimte voor scholen in de buurt, plus een wandelroute voor algemeen gebruik.

In het Deense Viborg komt het datacenter naast een van de grootste onderstations (elektrische installatie om hoogspanningsnetten te verbinden red.) van Denemarken te staan, zodat geen extra generatoren nodig zijn. Het datacenter vangt bovendien de vrijkomende warmte van de apparatuur op en leidt die naar het stadsverwarmingssysteem van Viborg, zodat daarmee de huizen in de buurt kunnen worden verwarmd.

Honderden banen

Volgens ceo Tim Cook wordt de bouw van de datacenters het grootste project dat Apple tot nu toe in Europa heeft gefinancierd. ‘Door deze uitbreiding van onze activiteiten creëren we ter plaatse honderden banen en zetten we meteen ook twee van onze groenste gebouwen neer.’ Apple heeft momenteel 18.300 mensen in Europa in dienst, verspreid over negentien landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-23T09:40:00.000Z Sander Hulsman