Datacenters en overheid praten over restwarmte

Conferentie vindt plaats op Dag van de Duurzaamheid

Datacenter Sopra Steria

Op de Dag van de Duurzaamheid, vandaag 10 oktober 2017, praten datacenters, aanbieders van warmtenetwerken en overheden over hoe restwarmte van datacenters Nederland kan verwarmen en hoe onze economie groener kan.

Het overleg vindt plaats tijdens de Datacenter & Restwarmte-conferentie, die in Almere gehouden wordt, en is georganiseerd door de Dutch Datacenter Association (DDA), USG Engineering en Liandon Energy Consulting. Om de transitie naar groene energie te versnellen, boden Nederlandse datacenters in mei van dit jaar hun restwarmte gratis aan in een brief aan de regering. Nu is het volgens de organisatie tijd om tot actie over te gaan middels de conferentie.

DDA: ‘Als verduurzaming een simpele kwestie was, waren we op wereldniveau al veel verder geweest. De wil om een circulaire economie op gang te brengen is duidelijk zichtbaar, maar waar te beginnen en in samenwerking met welke partijen? En op welke manier krijgen we de business case rond om dit op lange termijn in stand te houden?’ Deze vragen staan vandaag bij de conferentie centraal. Deelnemers zijn datacenters, warmtenetwerkaanbieders als Nuon en Eneco, investeerders en overheidspartijen als Economische Zaken, de gemeente Amsterdam en vertegenwoordigers van verschillende provincies. 

Warmtepomp in plaats van cv

Stijn Grove, managing director DDA en expert bij Computable, licht een en ander toe: ‘De conferentie is in het leven geroepen om eindgebruikers, warmtenetwerkleveranciers, datacenters en overheden met elkaar te verbinden. Een vraag die vandaag aan bod komt, is hoe we eindgebruikers zover krijgen dat ze hun cv’s gaan vervangen door warmtepompen en hun huizen met restwarmte gaan verwarmen.’

Als concreet voorbeeld voor het hergebruik van restwarmte noemt de managing director van DDA het Aalsmeerse NLDC Datacenter dat met zijn restwarmte een school, een sporthal, het zwembad en het bedrijf Fertiplant verwarmt. Omdat de gebouwen de warmte benutten, krijgt het datacenter van NLDC daar koude lucht voor terug om de it-apparatuur te koelen.

Grove geeft verder aan dat het de eerste editie is van een conferentie die jaarlijks, steeds op 10 oktober, terug gaat komen. ‘We zijn erg blij met het grote animo. We hebben ruimte voor 110 deelnemers, maar we hebben wel 150 inschrijvingen ontvangen. Een mooie impuls om de conferentie volgend jaar opnieuw en grootser te organiseren.’

Green Data Center Platform

Vandaag wordt ook het Green Data Center Platform officieel geïntrodcceerd. Dit is een kennisnetwerk waarop elk ‘groen datacenter’ initiatieven kan delen.

Deelnemers DDA

DDA bestaat uit 34 deelnemers. Dit zijn:

Alticom Global-e Datacenter
atom86 Interconnect 
BIT Interoute 
Bytesnet BV Interxion
Colt ITB2 Datacenters
Datacenter Arnhem Keppel Data Centres 
Datacenter Brabant Maincubes
Datacenter Fryslân NIKHEF
Datacenter Groningen NL-DC
Datacenter Nedzone Previder
Dataplace Serverius datacenters
Digital Realty Trust SmartDC B.V.
EdgeConnex Splend
ENGIE Services Switch Datacenters
Equinix Systemec Data Centers
EvoSwitch TCN Data Hotels
Global Switch The Datacenter Group

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-10T10:50:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.