Jan-Willem Boerhout (Rituals) is IT Hero 2014

Samenwerkingsprijs gaat naar Bijen-app Natuur & Milieu & KPN

Jan-Willem Boerhout (Rituals) krijgt de prijs van IT Hero 2004 uit handen van juryvoorzitter Henk Jan Smits. (Foto: Marco van der Hoeven)

Jan-Willem Boerhout, manager Program Management bij Rituals Cosmetics, is tijdens het Management & IT Symposium 2014 in Het Spant in Bussum uitgeroepen tot IT Hero 2014. Deze prijs is vorig jaar in het leven geroepen om positieve aandacht te schenken aan succesvolle ict-initiatieven en 'it-helden'. Boerhout krijgt de prijs omdat hij in vier maanden tijd een master data management-project heeft afgerond dat in de detailhandel als een geslaagde business case zou kunnen dienen.

De jury bestond dit jaar uit Agile Consortium, ASL BiSL Foundation, BPM Forum, itSMF, Ngi-NGN, KIVI, PvIB en bITa-center. De prijs van it-held gaat naar iemand die met zijn project of initiatief aantoonbare impact heeft gehad op zijn omgeving. Vorig jaar werd business consultant Vanessa Engelhart van EQIP Consultancy uitgeroepen tot it-held van het jaar 2013. 

Volgens de jury heeft Boerhout dit jaar de prijs verdiend, omdat hij erin geslaagd is in de detailhandel, een sector die volgens haar aarzelend staat tegenover de inzet van de nieuwste technologieën, met ict de bedrijfsoperatie bij Rituals ingrijpend te verbeteren. Waar anderen klagen dat it een bedreiging vormt, zet Rituals dit middel juist in om te groeien, aldus de jury.

Rituals

Cosmeticamerk Rituals maakt een spectaculaire groei door. Tien jaar geleden had de keten nog één winkel in de Amsterdamse Kalverstraat en inmiddels is Rituals te vinden in veertien landen met driehonderd winkels en bijna duizend 'shop-in-shops'. De inzet van ict speelt bij deze expansie een cruciale rol.

Een van de meest recente projecten is het uniformeren van de product-stamdata aan shop-in-shops en online wederverkopers met behulp van de master data management (mdm)-software van Stibo Systems. Dit bekroonde project van Boerhout heeft ervoor gezorgd dat iedereen in de organisatie binnen een aantal minuten de beschikkingkrijgt over de juiste data en de meest recente stuurinformatie.

Bijen

Naast de prijs voor it-held is ook de IT Co-Creation Award uitgereikt aan Sjoerd Hulzinga (KPN), Linda Tahboun (KPN), Baudien Bosma (Natuur & Milieu) voor het Bijenradar-project. Hierbij heeft Natuur & Milieu een app ontwikkeld in samenwerking met KPN en het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek. De app heeft als doel mensen bewust te maken van de hoge bijensterfte, hen daarbij een handelingsperspectief te bieden en de biodiversiteit en de leefomgeving van de bijen te verbeteren. Ook genereert de app nieuwe data voor lopend onderzoek naar bijensterfte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-16T11:42:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.