Mkb Brabant krijgt twee miljoen voor slim datagebruik

Data Value Center Smart Industry ziet levenslicht tijdens eerste Conferentie Nederland Digitaal

Ondernemers helpen meer waarde te halen uit data. Dat is het doel van het Data Value Center Smart Industry (DVC-SI). De aftrap hiervoor werd gisteren gegevens tijdens het nationale Smart Industry Jaarevent met een informatiesessie door de oprichters. Met succes. De provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, initiatiefnemers van het event, gaan het Data Value Center de eerste twee jaar met een bedrag van één miljoen euro ondersteunen. De oprichtende partijen investeren eenzelfde bedrag.

In het DVC-SI werken Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Brainport Development, Brainport Industries, FME (en haar Smart Industry Hub Zuid-partners), Jheronimus Academy of Data Science, Koninklijke Metaalunie, Surfsara en TNO samen om bedrijven te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe diensten en verdienmodellen waarbij gebruik wordt gemaakt van data. ‘Met het bundelen en toegankelijk maken van kennis, kunde, samenwerkingsverbanden en initiatieven wil het DVC-SI bijdragen aan een versnelde ontwikkeling van de data-economie’, aldus de oprichters.

Hightech maakindustrie

Het DVC-SI is een Brabants initiatief, maar staat open voor alle bedrijven in het Nederlandse smart industry-cluster. Het richt zich op de hightech-maakindustrie waar veel data worden gegenereerd in het productieproces, onderhoud en logistiek. Deze doelgroep is met zesduizend bedrijven sterk vertegenwoordigd in Brabant. In een later stadium worden ook bedrijven uit andere Brabantse topclusters betrokken die gelinkt zijn aan de hightech maakindustrie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat in heel Nederland soortgelijke centra worden opgezet.  

Big data, open data en eigen data

Gedeputeerde Bert Pauli: ‘Middelgrote en kleine bedrijven zien vrijwel allemaal mogelijkheden in werken met data. Zij benutten die niet omdat zij onvoldoende kennis, expertise en data van goede kwaliteit bezitten, zo blijkt uit onderzoek onder ruim zeshonderd bedrijven in Brabant. Het Data Value Center moet uitkomst bieden; ondernemers kunnen hier terecht voor advies over veilig en slim gebruik van data. De Brabantse maakindustrie kan daardoor beter inspelen op de laatste technologische ontwikkelingen die het mogelijk maken om processen te optimaliseren en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.’

Gerard Blom, namens de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij coördinator van het initiatief: ‘Ondernemers kunnen vanaf nu bij het DVC-SI terecht voor voorlichting en workshops over de mogelijkheden van big data, open data en hun eigen data. Maar ook voor advies op maat en experimenten met nieuwe verdienmodellen. Verder kunnen we bedrijven desgewenst in contact brengen met leveranciers, consultants en kennisinstellingen, of ondersteuning bieden bij het vinden van partners voor samenwerkingsprojecten.’

Conferentie Nederland Digitaal

De Conferentie Nederland Digitaal bestaat uit drie evenementen: het Smart Industry Jaarevent (18 maart), ICT.OPEN2019 (19 en 20 maart) en de Nederland Digitaal Dag (21 maart). Het kabinet wil met deze drie evenementen een impuls geven aan de uitvoering en doorontwikkeling van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. De conferentie wordt georganiseerd door Smart Industry, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-19T09:38:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.