Data-startup Rita haalt een miljoen euro op

Investering

De Amsterdamse data-startup Rita Personal Data, opgericht door de Belg John Arts en de Italiaan Guglielmo Schenardi, haalt een miljoen euro op. Het bedrijf bouwt aan een app waarmee gebruikers hun persoonlijke data kunnen beheren en monetiseren. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.

Een gemiddelde Europese internetgebruiker deelt zijn gegevens met bijna tweehonderd bedrijven. Die wetenschap zetten Arts en Schenardi ertoe aan om Rita op te richten. Rita maakt een app die in kaart brengt wie wat over een bepaalde internetsurfer weet. De app laat niet alleen zien wie wie volgt, maar ook hoe dat gebeurt en hoeveel geld de gegevens waard zijn. De gebruiker kan ook bepaalde bedrijven automatisch de toegang tot die gegevens ontzeggen. Momenteel hebben al ongeveer 55.000 Europeanen de app geïnstalleerd. 

Het bedrijf haalt nu een miljoen euro op bij onder meer het Amerikaanse Pitchdrive-fonds. Ook investeerders als Felix Van de Maele (Collibra) en Peter Hinssen stappen mee in. Met het geld wil Rita zijn personeelsbestand uitbreiden en blockchaintechnologie gaan introduceren in zijn toepassing. Op termijn wil Rita ertoe komen dat bedrijven gaan betalen om van bepaalde persoonlijke data gebruik te kunnen maken. De startup zou daar dan een bepaalde commissie op kunnen vangen. Er lopen daarover al gesprekken met bepaalde partijen, al is nog niks beslist.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-28T11:33:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.