Bol: Uitbesteding ontwikkeling is ondenkbaar

Willem van Groenland van webwinkel Bol.com won de Computable Award voor cio van het jaar. Hij leidde in 2008 ondermeer de vernieuwing van de website. Volgens de ict-manager is uitbesteding van development ondenkbaar.

Jullie kiezen ervoor om zoveel mogelijk ict in huis te houden en niet uit te besteden. Waarom?
We hebben alleen een deel van onze datacenters uitbesteedt. Maar de activiteiten die cruciaal zijn voor onze bedrijfsvoering houden we binnenshuis. Ontwikkeling is bijvoorbeeld cruciaal, vandaar dat we applicatie-ontwikkeling en applicatiebeheer zelf doen. De beschikbaarheid van onze website is natuurlijk het allerbelangrijkste. Als de website uit de lucht is lopen we meteen inkomsten mis.

In 2008 werd de website vernieuwd, het ordersysteem werd aangepast en het klantregistratiesysteem is vernieuwd. Wat zijn in 2009 de belangrijkste projecten voor de ict-afdeling bij jullie bedrijf?
We willen onze ontwikkelorganisatie nog slagvaardiger maken. We werken volgens de softwareontwikkelmethode scrum. We richten teams in waarbij developers, analisten en testers samenwerken aan bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten en verbeteringen van de website.

Wat zijn de grootste uitdagingen op ict-gebied bij bol.com?
We zetten ict op twee gebieden in. Aan de ene kant willen we klanten goede producten bieden tegen gunstige prijzen. Daarbij zetten we ict bijvoorbeeld in voor klantanalyse en zorgen we voor een goede website. Maar we moeten ook nakomen wat we beloven. De systemen achter de website moeten zo goed mogelijk draaien. Onze verkopen nemen toe en we moeten dus fouten zien te voorkomen. Daar komt bij dat wijzigingen van onze zakelijke doelstellingen altijd direct leiden tot aanpassingen van de ict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-19T14:57:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.