SAP breidt ontwikkelplatform uit met IoT-diensten

AkzoNobel legt basis voor predictive analytics

Het Duitse softwarereu SAP voegt een aantal nieuwe functionaliteiten toe aan zijn cloudgebaseerde ontwikkelplatform. Het brengt de api's van SAP-applicaties onder in één catalogus, lanceert een nieuwe dienst voor IoT en het streamen van data en komt met een Hadoop-toepassing voor big data-applicaties. De naam van de bestaande PaaS-omgeving (platform as a service) Hana Cloud Platform is omgedoopt naar SAP Cloud Platform.

Dat maakte de leverancier bekend tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het SAP Cloud Platform wordt uitgebreid met de mobiele app Project Companion. Dat is een native iOS-app ontwikkeld voor zakelijke dienstverleners. SAP: 'De app verbindt met data in de SAP S/4HanaProfessional Services Cloud Station en voorziet projectleden van een overzicht van de planning, het budget en lopende activiteiten. Ook kunnen zij met de app rapportages maken en samenwerken met andere teamleden.' De app is eind maart 2017 beschikbaar.

SAP kondigt ook de SAP API Business Hub aan. Dat is een catalogus waar ontwikkelaars terecht kunnen voor api’s (application programming interface) van SAP-applicaties. SAP belooft telkens nieuwe api’s toe te voegen die het ontwikkelen en testen van nieuwe applicaties en functionaliteiten eenvoudiger moeten maken. Voorbeelden van api’s in de catalogus zijn SAP S/4Hana Cloud-, Mobile Service-, SAP Localization Hub- en Tax service-api’s.

Ook stelt SAP een ontwikkelplatform beschikbaar voor internet of things (IoT)-diensten. Die SAP Cloud Platform IoT-dienst biedt bedrijven ondersteuning bij hun IoT-activiteiten. Het integreert IoT-diensten in SAP's Smart Data Streaming-dienst. Dat moet leiden tot een snelle verwerking en streaming van gegevens. De oplossing is beschikbaar als bètaversie.

Hana

SAP kondigt ook het Cloud Platform Big Data Services aan. Die dienst, voorheen Altiscale genoemd, biedt Hadoop-toepassingen in de cloud en vormt de basis voor big data-applicaties, aldus de leverancier. Ook maakt SAP bekend dat het nieuwe datacenters in Japan en China heeft ingericht waar klanten volledig ondersteund worden in de lokale taal.

SAP maakt ook bekend dat het SAP Hana Cloud Platform is omgedoopt tot het SAP Cloud Platform. Het platform as a service (PaaS)-platform SAP Hana werd drie jaar geleden gelanceerd onder de naam Hana Cloud Platform. Dat is een verwijzing naar het in-memory-platform SAP Hana. Dat platform waarbij berekeningen real-time plaatsvinden in het werkgeheugen, staat aan de basis van het platform.

Inmiddels zijn volgens SAP ruim duizend apps op het platform ontwikkeld en kent de dienst meer dan zeshonderd partners. De apps variëren van samenwerkingsdiensten en productiviteitsapps tot oplossingen voor big data, machine learning, het internet of things en analytics. De app-portfolio’s SAP Clea en SAP Leonardo richten zich op machine learning- en internet of things-toepassingen. Het portfolio SAP BusinessObjects Cloud richt zich op business intelligence (bi) en analytics. Binnen die groep is het onderdeel SAP Digital Boardroom toegespitst op bi voor het management.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-28T10:28:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.