Red Hat vraagt Microsoft om duidelijkheid patenten

Red Hat roept Microsoft op een duidelijk standpunt in te nemen - en uit te dragen - tegen patenten op software. De Linux-distributeur verzoekt de Windows-leverancier diens patenten niet te gebruiken tegen software-ontwikkelaars en gebruikers.

Het gaat hier met name om open source-software, zoals het besturingssysteem Linux. Red Hat vraagt Microsoft bij eventuele conflicten contact op te nemen met de distributeurs van de betreffende software, zoals Red Hat zelf in het geval van de gelijknamige Linux-uitvoering.

 

Directe aanvallen op individuele ontwikkelaars of gebruikers, zoals SCO die onderneemt, zijn niet wenselijk en bovendien vruchteloos, redeneert Red Hat. Dat bedrijf is momenteel ook verwikkeld in juridische gevechten met Unix-erfgenaam SCO.

 

Eerder deden er al berichten de ronde dat Linux technologie bevat die in theorie enkele duizenden patenten zou - kunnen - schenden. Ondertussen dient Microsoft volgens Red Hat-jurist Mark Webbink steeds meer patentaanvragen in. Hij stelt dat de Windows-producent als doel heeft drieduizend patentaanvragen per jaar in te dienen.

 

Webbink sprak op de LinuxWorld-conferentie waar ook Open Source Risk Management een presentatie gaf. Daarin stelde die organisatie dat zo'n vijftienduizend patenten van toepassing kunnen zijn op Linux, Apache, MySQL en Perl/Python. Ongeveer driehonderd daarvan betreffen Linux en lijken valide, maar zijn dat niet per sé.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-11T11:26:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.