Experts roepen op tot infopunt quantumtechnologie

ECP en TNO richten quantumtechplatform op

Een nationaal informatiepunt quantumtechnologie is noodzakelijk om organisaties en de samenleving voor te bereiden op deze technologie. Nederlandse bedrijven moeten ‘quantum ready' worden om zo de voorsprong te behouden op buitenlandse concurrenten.

Dit stellen Electronic Commerce Platform Nederland (ECP; platform voor de informatiesamenleving) en TNO in een gezamenlijk essay. Beide partijen komen al met een platform quantumtechnologie voor overheid, bedrijfsleven, onderzoek- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke partijen. Binnen dit platform hebben verschillende quantumexperts zich verenigd.

Quantumproefuin

"Door de sterke wetenschappelijke positie heeft Nederland het in zich om de quantumproeftuin van de wereld te worden."

Volgens de quantumexperts is een nationaal informatiepunt quantumtechnologie noodzakelijk om organisaties en de samenleving voor te bereiden op deze technologie. Daniël Frijters, voorzitter van het platform Quantumtechnologie, geeft aan dat ons land internationaal aan de top staat wat betreft wetenschappelijk onderzoek naar quantumtechnologie. Ook meent hij dat wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier haar weg moet vinden naar bedrijven en organisaties.  Door de sterke wetenschappelijke positie heeft Nederland het volgens Frijters in zich om de quantumproeftuin van de wereld te worden.

Digitale informatiebeveiliging

Het platform Quantumtechnologie publiceert vandaag bij haar oprichting een essay met de titel ‘Verkenning quantumtechnologie - aanbevelingen ter voorbereiding op een gezamenlijke toekomst met quantumtechnologie'. De publicatie vormt de basis voor een bredere community waarmee ECP de volgende jaren partijen wil verbinden met als doel kennisuitwisseling en debat rond quantumtechnologie.

In het essay leggen de experts uit wat de technologie inhoudt en geven zij een aantal adviezen aan overheid en bedrijfsleven. Een urgent advies richt zich op digitale informatiebeveiliging, omdat quantumcryptografie op het punt van doorbreken staat. In dat licht is de huidige digitale beveiliging niet voldoende. De huidige beveiligingstechnieken zijn door een quantumcomputer makkelijk te kraken. De brute rekenkracht van deze apparaten maakt geheimen in zeer korte tijd voor iedereen toegankelijk. 

Eerder dit jaar stelden ook TNO, QuTech, QuSoft, NWO, QT/e, Lorentz Instituut, AMS-IX, Techleap.nl en Microsof vier actiepunten op wat betreft quantumtechnologie. 

7 aanbevelingen uit het rapport

  • Onderzoek nu alvast de gevolgen van quantum voor de informatieveiligheid;
  • Ga werken aan crypto-agility; oftewel het verhogen van de flexibiliteit waarbij de gebruikte cryptografiemethode is aan te passen;
  • Faciliteer het voeren van een vruchtbare en goede maatschappelijke dialoog;
  • Zorg voor brede kennisdeling en bewustwording;
  • Richt een informatiepunt op waar Nederlandse bedrijven en organisaties terecht kunnen;
  • Zorg voor de ontwikkeling van een ecosysteem van partijen en disciplines die nodig zijn om quantumtechnologie te ontwikkelen en toe te passen;
  • Zorg voor aansluiting bij en samenwerking tussen lopende programma’s en initiatieven.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-12T10:49:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.