BrainCreators en Unihorn inspecteren wegen met ai

vrachtwagen

BrainCreators, specialist op het gebied van cognitieve artificial intelligence (ai), en adviesbureau op het gebied van infrastructuur Unihorn komen met een oplossing voor het inspecteren van wegen. De intelligente oplossing, Inspech, detecteert beschadigingen aan wegen aan de hand van camerabeelden.

De camerabeelden worden gemaakt door een specifiek ontworpen auto voorzien van een cameraopstelling voor visuele wegeninspectie. Inspech bevat bovendien algoritmes die wegdeksegmenten automatisch classificeren conform de richtlijnen van Rijkswaterstaat of de CROW (een Nederlandse stichting die zich opstelt als kennisinstituut voor infrastructuur of Rijkswaterstaat).

Op deze manier maakt de oplossing volgens de bedrijven inzichtelijk welke wegsegmenten toe zijn aan onderhoud. Indien de norm wordt overschreden, zal een inspecteur worden geïnformeerd middels een automatische melding, die vervolgens wordt doorgestuurd aan de wegbeheerder. Inspecteurs hoeven ook niet meer apart de weg op, maar kunnen vanaf kantoor beslissingen nemen. Het Inspech-algoritme is bovendien getraind door CROW-gecertificeerde inspecteurs van verschillende ingenieursbureaus. Het oordeel van het Inspech-algoritme is daarom altijd een gemiddelde beoordeling, aldus de makers.

Zelf datasets ontwikkelen

Voor het ontwikkelen van Inspech wordt het digitale platform BrainMatter gebruikt. Domeinexperts van Unihorn kunnen hun domeinkennis over visuele weginspecties toe voegen aan Inspech. Gezien BrainMatter adviseert welke datalabels nuttig zijn en helpt om data snel en correct te annoteren, hebben de domeinexperts van Unihorn geen specifieke kennis nodig. Hierdoor is het mogelijk zelf een gestructureerde en goed uitgebalanceerde dataset te ontwikkelen. Op deze manier kan Inspech schade, zoals scheurvorming of rafeling (steenverlies), detecteren.

Jeroen Bleeker, bedrijfsleider bij Unihorn, geeft aan dat het wegennet van Nederland één van de dichtst vertakte verkeersinfrastructuren ter wereld is. Glenn Brouwer, medeoprichter van BrainCreators, voegt hieraan toe dat inspecteurs domeinkennis toevoegen aan het ai-platform BrainMatter waardoor het proces van visuele weginspectie intelligenter wordt. Hierdoor worden inspecties van wegen beter, sneller en veiliger uitgevoerd tegen lagere operationele kosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-19T09:20:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.