Rabobank start verkoop 'boekhoudrobots'

Glazen bol

Software-robots met kunstmatige intelligentie gaan het invoerwerk dat nu nog door boekhouders wordt gedaan, grotendeels overnemen. Rabobank komt met software voor de automatisering van boekhoudprocessen die nu nog handmatig plaatsvinden. Eind dit jaar start de verkoop hiervan.

De doelgroep bestaat uit ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Verkoop en distributie van software zijn voor Rabobank een activiteit die nieuwe inkomstenbronnen moet aanboren. De lage rentestand en toenemende concurrentie bij financiële dienstverlening dwingen de bank buiten de traditionele paden te treden. 

Rabobank gaat de software van Candis verkopen, een Duitse startup doe medegefinancierd wordt door de investeringstak van de bank. Rabo Frontier Ventures leidt samen met Viola Ventures een groep investeerders die onlangs twaalf miljoen euro in Candis heeft gestoken. Het nieuwe kapitaal wordt besteed aan de verdere ontwikkeling van een 'machine learning engine'.  Ook is geld nodig voor de expansie binnen Europa en dan vooral Nederland.

Papierwerk

Veel papierwerk wordt nog altijd manueel gedaan. Volgens onderzoek van Wakefield Research en Concur doet 84 procent van de kleinere bedrijven dagelijks nog handmatig werk. Veel van dat werk is financieel. Boekhoudplatforms als Exact en Yuki moeten met data worden 'gevoed'. Met het verzamelen van die gegevens en het invullen in Excel-spreadsheets is veel tijd gemoeid.

Dat moet sneller kunnen, dacht Christian Ritosek, mede-oprichter en algemeen directeur van Candis. Vijf jaar geleden richtte hij Candis op. Eerste stap was de dataverzameling vanuit online-accounts te regelen.  Met artificial intelligence (ai) en machine learning zijn ook uit papieren documenten data te halen. 

Behalve voor de financiële administratie kan de software ook voorbereidend werk doen voor betalingen. Candis waagt zich ook aan meer complexe workflows met algoritmes die bijvoorbeeld de goedkeuring van facturen kunnen versnellen. Bij facturen die per email binnenkomen, wordt de eerste check gedaan. De software leest van welke toeleverancier de factuur komt en stuurt deze door naar de afdeling die daarover gaat. Ook het checken van bankreferenties kan automatisch. Verder regelt het platform de afstemming van betalingen door de koppeling van zakelijke rekeningen, creditcards en bijvoorbeeld PayPal-accounts.  

Volgens Ritosek zijn de Candis-datatools aan diverse online-boekhoudpakketten te koppelen. Hij noemt als voorbeelden Exact en Yuki. In Duitsland gaat Commerzbank de software distribueren. 'Met diverse banken lopen proof of concepts', zegt Ritosek. 

Wereldwijd groeit de markt voor dit soort software snel. In Amerika is AvidXchange de marktleider bij software voor de automatisering van crediteurenadministraties. Ook Botkeeper is in deze markt actief. Jeroen van Doornik, managing partner van Rabo Frontier Ventures, treedt bij Candis toe tot de raad van advies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-13T11:46:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.