EU investeert fors in innovatie en onderzoek

Europa

De EU stelt 95,5 miljard euro beschikbaar voor onderzoek en innovatie. Nederlandse ondernemers en onderzoekers kunnen tot en met 2027 een beroep doen op financiering vanuit het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Dat programma is gericht op bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor maatschappelijke uitdagingen. Tot de thema’s behoren digitalisering, zorg, mobiliteit en de energietransitie.

Nederland haalde uit de vorige versie van Horizon, die liep van 2014 tot 2020, circa vijf miljard euro. Ons land voert daarmee de EU-ranglijst per inwoner aan. De komende zeven jaar is er dertig procent meer financiering beschikbaar voor Europese ondernemers en onderzoekers om te werken aan het vergroten van wetenschappelijke kennis en het versnellen van economische groei.

Het kabinet gaf onlangs het officieuze startsein voor Horizon Europe met een digitale bijeenkomst waaraan bijna duizend ondernemers, wetenschappers, onderzoekers en overheden deelnamen. Voor de EU-financiering komen technologieën als fotonica, robotica, ai en quantum in aanmerking, zo meldde staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) bij die gelegenheid.

Mede door financiering vanuit het eerdergenoemde Horizon 2020 zijn innovatieve scale-ups zoals Mimetas (Leiden) en CEAD (Delft) verder gegroeid. Mimetas houdt zich bezig met miniatuurorganen van menselijk weefsel waar medicijnen snel en veilig op getest kunnen worden. CEAD ontwikkelde een unieke 3d-printertechnologie waarmee bijvoorbeeld kunststof composieten voor voer- en vaartuigen zijn te ontwerpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-09T12:03:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.