Kabinet overweegt interventie-team voor ai

Prinsjesdag 2023

De ontwikkelingen op het gebied van generatieve artificial Intelligence (ai) gaan zo snel dat het demissionaire kabinet overweegt een ‘rapid response team’ in te zetten ter ondervanging hiervan. Daarbij valt de nadruk op kansen om te innoveren en experimenteren alsmede op het waarborgen van mensenrechten.

Zo’n interventieteam kan voorkomen dat Nederland overspoeld raakt door ChatGPT en andere ai-tools waarmee razendsnel allerlei content valt te maken. Het kabinet realiseert zich dat het verkeerd is om de kat uit de boom te kijken. Maar een concreet plan ontbreekt nog.

Overigens tuigen ook andere landen dergelijke teams op of bereiden daartoe plannen voor. Op gebied van cybersecurity kent Nederland al een 'incident response team' dat snel handelend kan optreden. Zoiets moet er ook komen voor ai, is de gedachte van het kabinet.

Snelle opkomende technologieën, zoals ai, vereisen aanpassingsvermogen van bedrijven, burgers en overheid, stelt minister Micky Adriaansens (EZK) in haar begroting. Op Europees niveau worden in 2024 verdere stappen gezet met de totstandkoming van de AI Act die beoogt een Europese markt voor betrouwbare en innovatieve ai te creëren.

Digitale vaardigheden

Het kabinet legt veel nadruk op de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Naast de Nederlandse inzet om kinderen online beter te beschermen door middel van Europese wetgeving, zet het kabinet ook het komende jaar in op instrumenten voor ontwikkelaars, opvoeders en kinderen, op goed toezicht en op een publiekscampagne.

Het kabinet blijft zich onverminderd inzetten zodat iedereen digitaal mee kan doen. Dit gebeurt bij informatiepunten in de bibliotheek en daarnaast gaat het kabinet aan de slag met overheidsdienstverleners. Deze helpen mensen om zaken met de overheid te regelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het huidige kabinet is stuk omdat de generatieve content van beleid ongeloofwaardig werd door een torenhoge inflatie. Werkend Nederland gooit de helft van het salaris in de brandstoftank van de auto omdat het wonen onbetaalbaar is gemaakt. Want de interventies door de regering kennen geen hoog succes ratio als we kijken naar een inkomenspolitiek die tot een Jan Salie mentaliteit leidt. Met informatiepunten in de bibliotheek
bereik je niet de jeugd omdat deze zich laat beïnvloeden door de generatieve content van de bankzitters.

Wat betreft planeet Nederland en het ruimtestation Den Haag zijn de beleidsmakers het contact met de mensen in het land verloren. Ik hoor de idealisten die met de trein van deur tot deur kunnen reizen maar niet iedereen is een ambtenaar. De lachspiegelpaleizen staan niet buiten de stad, de meeste fabrieken wel. Politieke beloften van beter openbaar vervoer als hetzelfde rondje om de kerk om een monopolie gaat is even geloofwaardig als een nieuwe bestuurscultuur.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Innovation

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-19T17:08:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.