Nederlandse digitale overheid presteert goed

Digitale overheid

Op de EGovernment Benchmark die Capgemini onlangs voor het twintigste jaar publiceerde, staat ons land op de zesde plaats. Alleen de digitale overheden van Malta, Estland, Luxemburg, IJsland en Finland doen het beter. Voor dit rapport zijn meer dan 15.000 overheidswebsites geanalyseerd, verspreid over 35 Europese landen.

Bijna alle gemeten Nederlandse overheidsdiensten (96 procent) zijn digitaal beschikbaar. Dit is fors hoger dan het Europese gemiddelde van 84 procent. Nederlandse studenten, ondernemers en jonge ouders kunnen in het bijzonder op de digitale overheid rekenen. Online-diensten voor deze doelgroepen blinken uit in beschikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Twaalf procent van alle gemeten diensten wordt proactief geleverd; de gebruiker hoeft hier niks voor te doen. Zo wordt in Nederland de kinderbijstand automatisch uitgekeerd nadat een (tweede) kind geregistreerd is bij de gemeente. Slechts vier landen leveren meer diensten proactief dan Nederland.

Binnen Nederlandse overheidsinstanties is het gebruik van berichtenboxen universeel toegepast, waardoor gebruikers alle belangrijke berichten digitaal op één plek kunnen ontvangen. Identificatie voor overheidsdiensten kan ook vaak veilig en online: bij negen van de tien diensten was het mogelijk met DigiD te identificeren.

Capgemini, IDC en Politecnico di Milano stelden dit rapport samen in opdracht van de Europese Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-10-04T11:07:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.