Ook consumenten geven stuk minder uit aan hardware

Daling

Dat de hardwaremarkt onder druk staat, is al langer zichtbaar, met name op de zakelijke markt. Nieuwe cijfers van Thuiswinkel.org over de online-bestedingen van Nederlandse consumenten bevestigen dat beeld. Consumenten gaven in het eerste half jaar van 2023 3 procent minder online uit aan producten dan in dezelfde periode vorig jaar. Met name in de categorieën Telecom en Home & Living werd er fors minder aangekocht (-14 procent en -10 procent respectievelijk).

In het eerste half jaar van 2023 kwamen de online-bestedingen van Nederlandse consumenten uit op 16,3 miljard euro. Dat is wel een stijging: 2 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel van online in de totale consumentenuitgaven bleef stabiel: net als vorig jaar werd 31 procent van de totale bestedingen online uitgegeven.

Consumenten besteedden minder geld aan producten, zowel online als offline. 'Zij proberen geld te besparen door aankopen uit te stellen, prijzen te vergelijken en hun vaste lasten te verlagen', vertelt Marlene ten Ham, algemeen directeur bij Thuiswinkel.org. De belangenbehartiger van webwinkels publiceert met regelmaat de Thuiswinkel Markt Monitor, een onderzoek naar online-consumentenbestedingen in Nederland.

Ook speelt mee dat consumenten tijdens de coronaperiode hebben geïnvesteerd in hun huis en thuiswerksituatie, dus veel productaankopen zijn toen al gedaan. Dat beeld is vergelijkbaar met dat op de zakelijke markt en heeft gevolgen voor fabrikanten en hun ecosysteem van distributeurs en wederverkopers. Zo zag Lenovo zijn pc-omzet flink dalen en trokken Fujitsu en Dynabook de stekker uit hun Europese zakelijke-pc-activiteiten.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessante cijfers die Thuiswinkel.org heeft gepresenteerd. Hoewel de markt in sommige sectoren onder druk staat, biedt dit ook kansen voor duurzame en kostenbesparende oplossingen. Bij Vareza, we richten ons op het opkopen en recyclen van gebruikte netwerkapparatuur van merken zoals Cisco, HP, Juniper, en vele anderen. Dit is niet alleen een manier om geld te besparen voor bedrijven die hun oude hardware willen verkopen, maar het is ook een stap in de richting van een circulaire economie.

www.vareza.nl biedt een win-win situatie; bedrijven kunnen hun overtollige apparatuur verkopen, wat ze helpt in deze financieel uitdagende tijden, en we zorgen ervoor dat deze apparaten een tweede leven krijgen, waardoor de druk op natuurlijke bronnen vermindert. Het is dus niet allemaal somber nieuws; er zijn ook mogelijkheden voor zowel consumenten als bedrijven om slim en duurzaam te handelen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Workplace

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-28T17:31:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.