HP zet bewust inktleveranciers buitenspel

Firmware weigert inktpatroon zonder HP-chip

Dit artikel delen:
cartridges

HP blokkeert bewust de cartridges van andere leveranciers. Toners van andere merken worden geblokkeerd als ze niet over de juiste beveiligingschip beschikken. HP zegt die stappen te nemen om het intellectueel eigendom van zijn printers te beschermen en de apparatuur beter te beveiligen. Dat gebeurt via de firmware van de printers. Volgens huismerkleveranciers van printerinkt is het een stap om de vaak goedkopere inktpatronen van andere leveranciers te bannen.

Sinds 13 september 2016 klagen gebruikers van HP-printers over foutmeldingen. HP-printers die gebruik maken van toners die niet van het HP-merk zijn, melden dat er een probleem is met de cartridge en dat deze vervangen moet worden. Dat gebeurt bij de printermodellen: HP OfficeJet, OfficeJet Pro en OfficeJet Pro X printers.

Leverancier van inktpatronen 123inkt voerde eigen onderzoek uit naar de foutmeldingen. Volgens het bedrijf heeft de foutmelding niet alleen te maken met een recente firmware-update. 'De printertypes waarbij het probleem speelt hebben voor het laatst op 22 maart 2016 een firmware-update gehad (met firmware die al ontwikkeld was in 2015). Ook de testprinters uit de opslag van 123inkt.nl, die geen netwerktoegang hadden, en dus niet konden updaten, vertonen het probleem.' 123inkt.nl komt tot de conclusie dat het probleem niet het gevolg is van een recente update, maar al enige tijd geleden is voorgeprogrammeerd in de firmware van de printers.

HP bevestigt in een officieel statement (zie kader) dat toners die niet beschikken over een HP-beveiligingschip geblokkeerd worden om de communicatie tussen de toner en de printer te waarborgen. Eerder meldde het bedrijf dat de melding sinds een update van de firmware plaatsvindt. Nu komt het daarop terug en stelt het dat sommige printers direct beschikken over firmware die inktpatronen zonder HP-chip blokkeert.

Nieuwe chip

123inkt.nl meldt dat het voor huismerkcartridges voor een aantal HP-printers inmiddels is gelukt om nieuwe chips te ontwikkelen die de foutmelding omzeilen en dat deze al in productie zijn genomen. 

De leverancier van printerinkt stelt dat de foutmelding van de HP-printers niet op zichzelf staat. 'Printerfabrikanten voeren regelmatig firmware-updates uit waarvan gesteld wordt dat die de werking van de printer verbeteren of beveiligingsissues verhelpen. Het (on)bedoeld gevolg daarvan is echter meestal dat het gebruik van goedkopere huismerk cartridges wordt bemoeilijkt en/of foutmeldingen worden veroorzaakt.'

De cartridge-leverancier concludeert: 'Ditmaal was het probleem niet het gevolg van een update om de werking van de printer te verbeteren, maar is de firmware van HP kennelijk zo geprogrammeerd dat op 13 september 2016 dit probleem ontstond.'

Statement HP

HP is constantly improving security for its products and customers. Beginning in late 2015, HP implemented updates to the firmware related to the security chip in HP OfficeJet, OfficeJet Pro and OfficeJet Pro X printers that maintains secure communications between the cartridge and the printer.  The purpose of this update is to protect HP’s innovations and intellectual property. These printers will continue to work with refilled or remanufactured cartridges with an Original HP security chip.  Other cartridges may not function. In many cases this functionality was installed in the HP printer and in some cases it has been implemented as part of an update to the printer’s firmware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heel simpel, mijn volgende printer wordt geen HP meer. Eens kijken hoeveel firmware updates (om de cartridges zonder chips te blokkeren) HP nog gaat doorvoeren als hun omzet drastisch zal verminderen.

Wordt tijd dat klanten HP buitenspel gaan zetten.

Belachelijk, alsof je geen ander merk band op je auto mag leggen of alleen officiele Senseo pads in je koffiemachine mag stoppen. Typisch gevalletje oude economie. Ik was al niet te spreken over de 8300, de eerste Brother staat er inmiddels naast.

Heel jammer dat een gerenommeerd bedrijf zich op deze wijze denkt te kunnen presenteren. Zorg dat je ook de inkt tegen concurrerende prijzen kunt leveren of ga een deal met een goede inkt leverancier aan. Als je ze niet de baas kunt ga dan met ze samenwerken. Dit is alleen maar héél zielig. Ik heb dus ook GEEN HP printer gekocht !

Ik overweeg sterk om HP als merk in zijn geheel te boycotten. Ook software updates van Microsoft waaronder de recente Windows 10, 1607 upgrade werden of worden door HP printerdrivers op onze 5 HP laptops geblokkeerd.

Beschermt een bedrijf zijn intelectueel eigendom tegen diefstal - veel schande geroep. Dat is goed te begrijpen van landgenoten die stelen van data, software en fietsen de gewoonste zaak van de wereld vinden.

Je zult het maar meemaken. Heb je een wegschop en moet je verzendlabels afdrukken om zo de zendingen de deur uit te doen. Dan bedenkt HP een feature in hun software dat ze in staat zijn om op een bepaald moment de printer functionaliteit volledig uit te zetten. Eerder had je om kosten te besparen besloten om een cartridge van een ander (wit) merk te nemen zonder dit te beseffen. Maar waar eindigt dit dan? Gaat HP ook de printers dadelijk uitzetten als je ze te intensief gebruikt? Een printer is bv geschikt voor een bepaalde workload volgens HP. Gaat HP ook de printfunctionaliteit uitzetten als je bv te weinig print? Te weinig printen kan namelijk de printer doen uitdrogen. En zo kan ik nog wel een aantal van dit soort belachelijke voorbeelden bedenken.

En het veiligstellen van intellectueel eigendom is natuurlijk helemaal een nonsense argument. Die inkjets bestaan al 30 jaar en functioneel is er nauwelijks iets aan veranderd. Nee HP INC zal wel slecht draaien en denkt hier wat extra op te kunnen halen. We weten allemaal wat we tegenwoordig doen met fabrikanten die consumenten benadelen: EXIT HP Inc.

Even rekenen wat HP eigenlijk verdient op een cartridge:
materiaal- en productiekosten cartridge schat ik op 0,25.
De kosten van goede inkt zijn 5 euro per liter (dat betaalt de drukkerij met inktjettechniek)
De HP cartridge zwart 51645AE kost 35,50 en bevat 42ml
2 ml gaat bijna 24 x in een liter, dus totale inktkosten zijn 5/24=0,21
De bruto winst op een cartridge bedraagt dus: 35,50-0,25-0,21=35,04 per cartridge.
andere benaderingswijze: je betaalt per liter inkt 23*35,25=810,75 per liter.
Waar blijft de mededingingsautoriteit in deze?

Belachelijk, alsof je geen ander merk band op je auto mag leggen of alleen officiele Senseo pads in je koffiemachine mag stoppen. Typisch gevalletje oude economie. Ik was al niet te spreken over de 8300, de eerste Brother staat er inmiddels naast.

@Woerlee M. Dat is nogal een beschuldiging aan de mensen die hier reageren en zich niet kunnen vinden in deze actie van HP. Ik wens u nog veel mooie afdrukken met uw HP.

Mijn HP zwarte cartridges doen het ook niet meer. Volgende printer is geen HP meer. Brother van mijn zoon werkt tenminste wel. Ik was zo blij met mijn HP draadloos. Nu niet meer dus. Even kijken hoe we die printer kunnen resetten...

@Woerlee
HP is als eens een keer door de rechter teruggefloten en toch blijven ze het proberen. Dat is dus pure misleiding om onder het mom van intellectuele bescherming concurrentie uit te sluiten op een technisch gezien open platform. Wat dat betreft durf ik wel te stellen dat crippleware niet onder intellectuele bescherming valt. Evenals sjoemelsoftware, worms, virussen etc etc.

Dit is niet alleen het geval bij HP, ook bij andere printermerken zie je dit gebeuren. Printers worden zeer goedkoop verkocht, het verdienmodel zit dus juist in de inkt.
Ik adviseer om tijdens de garantie-periode van het apparaat de originele inkt te gebruiken. Vervolgens kun je met navul- of eigenmerk-cartridges experimenteren. Ik vindt het flauw van een gebruiker om te gaan zeuren wanneer de producent hiertegen dwars gaat liggen. Het is gewoon een kwestie van tijd dat de eigenmerk-cartridge-chips aangepast zijn aan de nieuwe firmware en ieder dus weer vrolijk verder kunt printen.

HP heeft bewust willens en wetens je printer kapot gemaakt (molest). Zonder deze update zou de printer gewoon moeten werken. De kosten van de printer en eventuele gevolg schade indienen bij HP.

BTW mijn HP printer werkt sinds gisteren alleen nog op stroom van Oxxio....

Alternatief merk cartridges en daar de echte hp-chips op overzetten werkt bij mij prima (alleen geen inktniveau meer). Alternatieve cartridges zijn vanuit diverse bekende internationale marktplaats-sites vanuit China etc eenvoudig en zeer goedkoop te verkrijgen,

@Woerlee M.: wat stelen wij dan precies van HP? Wel eens van koppelverkoop gehoord?
Maar goed, laat ieder zelf maar bepalen in hoeverre hij/zij deze actie waardeert. Voor mij iig geen HP meer.

@RON: Niet overwegen, maar DOEN! Boycot HP!!!! Ook op HP computers die nog maar net 3 jaar oud zijn, wordt Windows 10 niet ondersteund.
HP is een bedrijf dat zo doende de afvalberg onnodig groot maakt. Neem alleen al de inkt die nog in de nu onbruikbare cartridges zit. En hoeveel HP printers zullen er door deze firmware aanpassing niet vroegtijdig afgedankt worden?
HP zou een miljardenboete wegens milieuschade van de EU moeten krijgen.

Iedereen geeft aan geen HP meer te kopen.
Maar iedereen heeft al een HP printer staan die niet meer werkt.
Wordt het geen tijd om massaal de HP terug te brengen en ons geld terug te eisen!
Er wordt niet verteld bij aanschaf dat er alleen HP cartridges in kunnen.
Er zijn ook geen voorwaarden die je moet tekenen voor het gebruik.
DUS : met z'n allen TERUGBRENGEN, geld terug eisen en een eind maken aan deze oplichtingspraktijken!

Goh, lijkt wel de website van VARA's Kassa ipv van een IT blad

HP wordt hier als de grote boosdoener neergezet. Ik heb hier problemen met Canon. Qua inkt is het iets beter dan bij HP, maar hij pakt bijna geen fotopapier. Ja, Canon fotopapier pakt hij wel altijd. Echt triest! Nu, een jaar oud, hapert de papiertoevoer heel geregeld, en het printen gaat met strepen, tenzij je de inktverspillende hoge kwaliteit instelt. Daarnaast heeft een firmware update het wifi printen vrijwel onmogelijk gemaakt.

Misschien moeten we een normale prijs (bv 200 euro) voor een printer betalen, en die dan vullen met goedkope inkt. Zoiets wat Epson tegenwoordig aanbiedt.

Ronduit belachelijke actie van HP, eigenlijk moeten we dat hele HP gaan boycotten. Maken al zulke qualitatief slechte laptops (mijn ervaring, gaan telkens na 2 jaar regulier gebruik stuk), nu dit gedoe met de printers.
Daarbij hebben ze zelf toegezegd (in de EU) dat ze dit niet gaan doen. Helaas wel voor printers (nieuw) vanaf 01.01.2015... zie (extract):

From INDUSTRY VOLUNTARY AGREEMENT TO IMPROVE THE ENVIRONMENTAL PERFORMANCE OF IMAGING EQUIPMENT PLACED ON THE EUROPEAN MARKET
VA v.5.2 April 2015:
(Hewlett Packard are amongst the signatories to this)
5.4 Cartridges
For all new product models first placed on the EU market after 1 January 2015:
5.4.1 Any cartridge produced by or recommended by the OEM for use in the product shall not be designed to prevent its reuse and recycling.
5.4.2 The machine shall not be designed to prevent the use of a non-OEM cartridge.
...
Nog 'effe snel' voor de oude printers gedaan; opdoeken dat HP !

Mijn printer de HP Photosmart Plus e-all-in-one B210 print ook sinds 20 september 2016 niet meer. Krijg foutmelding ( de volgende cartridges zijn niet aanwezig of eschadigd.) Ik heb deze printer al 5 jaar in mijn bezit, en printte al lange tijd, met de goedkopere cartridges.
Bij het aanzetten van de printer, komt alleen nog maar de foutmelding, en geen startscherm meer.

Las ook dat mensen dachten dat printkop na bepaalde tijd ophoud, ongeacht of je veel of weinig print, staat ook een houdbaarheid 's datum op de cartridge . Dat ze dat ook doen om zelf navullen te verhinderen. Op zich niks op aan te merken (je koopt het onder die voorwaarden, de cartridge tenminste) en begrijpelijk, als je met van die goedkope printer, pakken op cartridge rot geintjes je product de markt op brengt.

Ps Misschien ben ik een domme sukkel dat ik bij aanschaf goedkope printer, denk dat gewoon afdruk kwaliteit wat minder is, of meer geschikt voor sporadisch gebruik e.t.c., naïef bengeltje dat ik ben uhmm hmm boehoe!

Precies dit maakte ik ook mee met mijn nieuwe Brother printer. Bij Canon had ik daar voorheen nooit last van. nu word ik door Brother gedwongen om hun dure cartridges te kopen. Niet oké!!

Juridisch HP. heel snel in de ban doen via de diverse consumentenbonden. De antireclame is dan een feit. Is collectieve schadevergoeding te eisen bij / via de Nederlandse HP-importeur met hulp van de diverse consumentenbonden? Rest nog, hoe krijg je de hinderlijke melding van je beeldscherm. Het stoort geweldig en is / werkt contraproductief.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-19T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.