Ctac gaat crisis te lijf met efficiëntieslag

SAP-dienstverlener Ctac neemt zijn organisatie onder de loep in een poging deze efficiënter te maken. Processen worden verbeterd en kosten kunnen omlaag, vertelt financieel directeur Jan-Willem Wienbelt naar aanleiding van de magere halfjaarcijfers. De eerste zes maanden van 2009 nam de nettowinst met 89 procent af bij een omzet die slechts steeg door pas aangekochte bedrijven.

'We zijn in de afgelopen vijf jaar gegroeid van honderd naar vijfhonderd medewerkers. Je kunt je voorstellen dat sommige processen dan wel beter kunnen', licht hij toe. 'We proberen bijvoorbeeld de inzetbaarheid van onze werknemers te vergroten, door het kennispeil te verhogen. Ook passen we de organisatie zo aan dat we personeel flexibeler kunnen inzetten naar aanleiding van veranderende vraag uit de markt.'

Wienbelt heeft bovendien hoge verwachtingen van zijn plan om de vier Ctac-divisies elkaars producten te laten mee verkopen aan een klant. De organisatie kan ook nog intern op kosten besparen, vertelt hij. 'Bijvoorbeeld op de ict.'

Slechte resultaten

Ctac zag het eerste halfjaar van 2009 zijn nettowinst met 89 procent afnemen tot drie ton bij een omzet van 37,5 miljoen euro. De autonome omzet daalde met 5 procent, voornamelijk door slechte resultaten van de divisies Professional Services en Business Services. Door overnames groeide de totale omzet echter met bijna 7 procent.

De achterblijvende resultaten van Professional Services wijt het bedrijf aan het feit dat er 'aanzienlijk minder' projecten zijn die bovendien lagere marges hebben. 'Er wordt minder specialistische kennis gevraagd', licht de directeur toe. In de divisie heeft Ctac zijn adviesactiviteiten voor business intelligence, HR, service-oriented architecture (soa) en supply chain management ondergebracht.

De andere divisie die slecht presteerde, Business Services, heeft last van de neergang in de sectoren retail en logistiek. Het bedrijfsonderdeel profiteerde echter van eenmalige licensieverkopen op een grootschalig project dat Ctac uitvoert voor woningcorporatie Ymere, zegt Wienbelt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-27T16:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.