Leveranciers zoeken nog naar Maastrichtse bug

Dit artikel delen:

Het is voor ict-dienstverleners Scientia en Logica nog onduidelijk waardoor de collegeroosters van Universiteit Maastricht niet goed worden opgesteld. Medewerkers van de universiteit ontdekten eind augustus dat vakken uit de roosters verdwenen nadat ze enkele studenten hadden uitgeschreven. Ondertussen hebben zevenhonderd studenten nog een week extra vakantie omdat hun colleges zijn uitgesteld.

Volgens de universiteit ligt het aan de koppeling tussen het administratiesysteem en de roostersoftware, maar de dienstverleners onderzoeken dit nog. 'We willen weten waar het precies aan ligt', vertelt Robert-Jan Bulter van Scientia Nederland. Als verkoop- en accountmanager is hij betrokken bij de implementatie van roosterprogramma Syllabus Plus in Maastricht. 'Het nadeel van elk roosterpakket is dat het achteraan in de keten zit. De software wordt afgerekend op alles wat eerder in de keten gebeurt.'

Eerste Nederlandse universiteit

De roostersoftware gebruikt gegevens die afkomstig zijn van het nieuwe administratiesysteem van de universiteit. Dat systeem, SAP Student Lifecycle Management, werd de afgelopen twee jaar door ict-dienstverleners Logica en 2B Interactive bij de onderwijsinstelling geïmplementeerd. Het is de eerste keer dat een Nederlandse universiteit het pakket gebruikt, vertelt een woordvoerder van Logica. Hij wil verder niets zeggen over de kwestie.

De implementaties van het SAP-systeem en de roostersoftware Syllabus Plus, door respectievelijk Logica plus 2B Interactive en Scientia begonnen in 2007. Het laatste jaar werkten ze hard aan het koppelen van de twee pakketten. Eén voor één stapten de verschillende faculteiten over op testversies van Syllabus. Daar werden wel wat kinderziektes ontdekt, maar het huidige probleem bleef onopgemerkt.

Week uitstel

Uit een eerste analyse van de bug blijkt dat de zogeheten ontroostering van de vakken alleen optrad in de database-images die de universiteitsmedewerkers gebruikten. Toen dat vrijdagavond was achterhaald, had een deel van Universiteit Maastricht al besloten de colleges een week uit te stellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-01T14:57:00.000Z Diederik Toet