SAP ziet omzet uit software hard teruglopen

Dit artikel delen:

Softwareleverancier SAP zag in het derde kwartaal van 2009 zijn omzet uit software flink teruglopen. De omzet uit softwarelicenties kwam uit op 525 miljoen euro. Dat is een derde lager dan de omzet in dezelfde periode in 2008. Toen noteerde het Duitse softwareconcern nog 763 miljoen euro aan omzet uit software. 'De omzet uit software en softwaregerelateerde diensten was het derde kwartaal lager dan we verwachtten. Dat komt vooral door moeilijke marktomstandigheden in ontwikkelingslanden en Japan,' zegt financieel directeur Werner Brandt.

De totale omzet van de leverancier kwam uit op 2,508 miljard euro.  Dat is een daling van tien procent vergeleken met een jaar eerder. Brandt is tevreden dat de softwaremaker zijn winstmarge op peil heeft kunnen houden, ondanks die dalende omzet. Het derde kwartaal maakte de softwaremaker een winst van 487 miljoen euro, een kleine stijging vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het bedrijf verwacht zijn winstmarge dit jaar op peil te houden tussen 25,5 procent en 27 procent. Het derde kwartaal was de winstmarge 26,9 procent, een stijging van 0,7 procent vergeleken met een jaar eerder.

Schrap zetten

Het Duitse softwarehuis zette zich aan het begin van dit jaar, ondanks goede jaarcijfers over 2008, schrap om de gevolgen van de economische crisis het hoofd te bieden. In de tweede helft van 2008 halveerde de groei van de softwareverkoop. Het bedrijf verwachtte toen dat de verkoop van software en ondersteunende diensten gelijk blijft of licht zal dalen. De omzet blijkt echter harder te dalen dan eerder gedacht.

De softwaremaker kondigde in januari een ontslagronde aan waarbij 3000 banen worden geschrapt. Daarmee wil het bedrijf in 2010 300 miljoen tot 350 miljoen euro besparen aan personeelskosten. De reorganisatie kost dit jaar 200 miljoen euro, verwacht de softwareleverancier. De eerste drie kwartalen schreef de Duitse leverancier 186 miljoen euro af aan reorganisatiekosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-28T10:46:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.