Wincor Nixdorf ziet markt nog niet herstellen

Dit artikel delen:

In het eerste kwartaal van het boekjaar 2009/2010 zag Wincor Nixdorf zowel de omzet als de winst met 6 procent teruglopen. De leverancier van financiële hardware-, software, en serviceoplossingen voor de bankwereld en de detailhandel ziet nog geen herstel van de markt. Wel verklaarde topman Eckard Heidloff op de gebruikersconferentie Wincor World in het Duitse Paderborn de gevolgen van de crisis in de hand te kunnen houden.

Wincor Nixdorf AG sloot het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2009/2010, eindigend op 31 december 2009, af met een omzet van 607 miljoen euro en een resultaat van 33 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar ging het nog om 646 miljoen euro (omzet) en 35 miljoen euro (resultaat).

President en chief executive officer Eckard Heidloff zegt dat zijn bedrijf ondanks de crisis de schade beperkt heeft kunnen houden. Hij toonde zich op Wincor World, de jaarlijkse gebruikersconferentie van de Duitse onderneming in thuisstad Paderborn, voorzichtig optimistisch over het herstel van de markt, ook al zijn de ontwikkelingen nog steeds lastig te voorspellen. Voor het gehele boekjaar voorziet Heidloff dan ook verdere, beperkte neergang van opbrengst en winst, net als in het vorige boekjaar. Wincor Nixdorf realiseerde in het boekjaar 2008/2009 een omzet van 2,25 miljard euro (een daling van 3 procent) en een resultaat van 114 miljoen euro (-10 procent). 

Standaardisatie

Heidloff zegt dit jaar te willen snijden in de kosten van het bedrijf, onder meer door de it-kosten terug te brengen, een verdere standaardisatie van bedrijfsprocessen en het beter op elkaar aansluiten van de bank- en de detailhandelactiviteiten om een intensievere samenwerking mogelijk te maken. Daarnaast wil hij investeren in opkomende markten (er zijn vestigingen geopend in de Filippijnen, Australië en Canada) en verwacht hij dat vernieuwende branche-oplossingen en -concepten, zoals de standaard kasgeldbeheeroplossing (cash management) voor winkeliers én hun banken, zullen aanslaan.

Van de 607 miljoen omzet in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar kwam 419 miljoen van de bankactiviteiten (een daling van 8 procent) en van de detailhandel 188 miljoen euro (een teruggang van 1 procent). De Duitse vestiging (plus 15 procent) en de Amerikaanse regio (plus 36 procent) presteerden goed. Azië (-2 procent) en vooral Europa (-24 procent) boekten tegenvallende  resultaten. Volgens Wincor Nixdorf stegen de inkomsten uit het segment software/diensten, maar stond de hardwaretak zwaar onderdruk (een afname van 13 procent).

Bij het bedrijf werken wereldwijd 9364 mensen. In Nederland is Wincor Nixdorf gestationeerd in Den Haag met ongeveer tweehonderd medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-26T19:05:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.