Eigen Haard kiest definitief voor DSA Vision

Dit artikel delen:

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard schaft definitief Empire aan, het geïntegreerd enterprise resource planning(erp)-pakket van DSA Vision uit Hoofddorp. Beide partijen voerden sinds eind 2011 afrondende contractgesprekken. SAP-aanbieder Aepex grijpt net naast deze grote opdracht. Eigen Haard is met ruim zestigduizend verhuurbare eenheden (vhe's) een van de grotere woningcorporaties van het land.

Het op Microsoft Dynamics Navision gebaseerde Empire vervangt vanaf 2013 de huidige software van Centric (Wocas/X) en Cegeka (Omega en Diskis). Ook worden twee partnerproducten ingevoerd als onderdeel van de geïntegreerde erp-oplossing van Eigen Haard. Het gaat om een documentmanagementoplossing van ShareOne en klantcontactcentersofware van Kubion.

Flip Goudsmit, directeur/eigenaar van DSA Vision, is opgetogen over de nieuwe opdracht. Hij beseft dat het voor zijn bedrijf veel discipline zal vergen om de implementatie dit jaar uit te voeren. 'Maar ik heb er alle vertrouwen in. We hebben net twee grote Empire-implementaties bij Wonen Zuid en Volkshuisvesting Arnhem met succes afgerond. We weten dat we bijvoorbeeld veel aandacht moeten schenken aan het verandertraject en het opleiden van de gebruikers. Dat doen we samen met Eigen Haard.'

Brede functionaliteit

Zijn bedrijf heeft in lastige marktomstandigheden het tij mee. DSA Vision heeft in de afgelopen jaren een aantal grote opdrachten binnengehaald en doet nog mee aan de lopende aanbestedingen van Servatius en Thuisvester. Volgens Goudsmit spreekt de brede, geïntegreerde functionaliteit van het erp-pakket corporaties aan. 'Daarbij speelt het gebruiksgemak een belangrijke rol. Gebruikers hebben alles in één hand en kunnen intern taken makkelijker verdelen. Dat werkt efficiënter en komt de dienstverlening aan de klant ten goede. Bovendien oogt de Microsoft-engine van Empire vertrouwt en is die eenvoudig te koppelen aan de ka-omgeving.'

Sluitstuk

Voor Eigen Haard vormt het nieuwe primaire systeem het sluitstuk van een fusietraject. In 2010 startte de corporatie met een selectietraject. Een directe aanleiding om op zoek te gaan naar een erp-product was dat Centric aankondigde binnen een paar jaar te stoppen met de ondersteuning van het primaire systeem Wocas/X. 'Dat is in de basis een goed product', stelt Bart Hoogervorst, manager ict & facilities van Eigen Haard. 'Ik had best de code willen overnemen om er zelf nog een tijd mee door te draaien. Alleen het systeem sluit niet goed meer aan op de nieuwe bedrijfsprocessen en de andere rol die de ict speelt binnen onze corporatie.'

Goed gevoel

Uiteindelijk bleven twee partijen over: Aepex met het SAP-systeem Aetrium en DSA Vision met de Microsoft Dynamics Navision-software Empire. De aanbesteding was geen klassiek traject met een dik pak papier voor het programma van eisen. Beide erp-platformen (SAP en Microsoft) hebben zich immers inmiddels bewezen in de corporatiewereld, stelt Hoogervorst. Eigen Haard stelde zich op de hoogte bij de Arnhemse corporatie Talis en Woonbedrijf Eindhoven voor de werking van Aetrium en bij het Utrechtse Mitros voor Empire.

Beide producten achtte Eigen Haard geschikt, waarna de definitieve keuze afhing van andere voorwaarden, zoals prijs, personeelscapaciteit en de visie van de leverancier op de ontwikkeling van de markt. Hoogervorst: 'Op strategisch vlak moeten opdrachtgever en leverancier op elkaar aansluiten. Het gevoel moet ook goed zijn: je moet ten slotte jaren met elkaar samenwerken.' Uiteindelijk viel de keuze op DSA Vision. De doorslag gaf de betere aansluiting op de bedrijfsprocessen en de diepe verankering van DSA Vision in de corporatiemarkt.

Interview

Lees ook het interview met Bart Hoogervorst: De lange weg naar erp.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-07T11:45:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.