Een derde bedrijven besteedt ERP-hosting uit

Dit artikel delen:

Steeds meer organisaties kiezen voor een hostingpartner voor de erp-applicatie. Dit percentage is vanaf 2012 gegroeid met meer dan vierhonderd procent. Inmiddels geldt voor bijna drie op tien locaties dat de gebruikte erp-toepassing draait in een datacenter van een externe dienstverlener. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van ongeveer zesduizend interviews met ict-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers over het gebruik van bedrijfsapplicaties.

Ruim twee derde van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van een erp-oplossing. 38 procent van de erp-software draait op de eigen locatie. Dit percentage blijft gestaag dalen. In 2012 gaf nog meer dan de helft van de erp-gebruikers aan dat het pakket on-premise draaide. Dezelfde dalende lijn is ook zichtbaar voor remote-gebruik van de erp-oplossing. Daaronder vallen erp-oplossingen die op een zuster- of moederlocatie in Nederland of in het buitenland draaien. Dit percentage is van 43 procent van de erp-gebruikers teruggelopen naar 31 procent. Verder blijkt dat zes procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen erp uit de cloud gebruikt. De cloud-oplossingen betreffen in hoofdzaak Afas, Exact en SAP.

SAP populairste erp-leverancier

Voor de Nederlandse markt is SAP met dertig procent nog altijd de populairste erp-leverancier. SAP dankt deze notering aan de positie in het publieke segment, maar nog meer aan de aanwezigheid bij multinationals. In dit laatste segment geeft net iets meer dan zestig procent van de locaties aan gebruik te maken van deze softwareleverancier.

Bij Nederlandse bedrijven ligt Microsoft een neuslengte voor op SAP. In het mkb is het een nek-aan-nekrace tussen Microsoft en Exact. Ook maatwerk-erp-software heeft nog altijd een aanzienlijke gebruikersbase in Nederland. Circa zeven procent van de locaties met erp heeft een eigen ontwikkeld (intern of extern) pakket in gebruik.

Voor de meeste erp-leveranciers is een redelijk gelijkblijvende penetratie waarneembaar. Zo ligt het percentage SAP-gebruikers de laatste vijf jaar net boven de dertig procent. 2017 lijkt een daling met enkele procentpunten te laten zien ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. Microsoft schommelt iets, maar de lijn over de afgelopen zeven jaar is toch duidelijk stijgend. Namelijk van net onder de vijftien procent in 2010 tot net onder de negentien procent in 2017.
Exact handhaaft zijn positie in de laatste vijf jaar. Oracle kende eerst een aantal jaren van groei, maar lijkt die de laatste drie jaar weer langzaam prijs te moeten geven. Maatwerk is tot slot duidelijk aan het afnemen. In 2010 bedroeg dit nog veertien procent; dit loopt lineair terug naar de huidige zeven procent.

Overheid grootste erp-gebruiker

De penetratiegraad van erp-software is in Nederland de laatste jaren nauwelijks aan verandering onderhevig. Dit blijkt ook uit de weergave van het erp-gebruik per branche voor 2011 tot nu. De meeste commerciële sectoren kennen een kleine groei in deze periode. De overheid is hierbij de uitschieter. Er vond bij overheidsinstanties de afgelopen jaren een grote consolidatieslag plaats. Dit lijkt de daling in 2017 te veroorzaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-19T10:54:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.