Gezondheidszorg maakt inhaalslag erp-systemen

SAP blijft duidelijk de grootste leverancier van erp- en crm-systemen

Dit artikel delen:

Organisaties en instellingen in de gezondheidszorg maken steeds meer gebruik van een erp-systeem. Waar in 2010 nog slechts 37 procent van de zorgorganisaties gebruikmaakten van een erp-pakket, is dat opgelopen via 43 procent in 2014 naar 54 procent nu. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder ruim 6600 beslissers van Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers.

Met die 54 procent is de erp-penetratiegraad in de zorg overigens nog steeds erg laag in vergelijking met andere branches. Alleen binnen de overheid en het onderwijs is er sprake van een lagere erp-penetratiegraad met respectievelijk 52 en 43 procent. Deze sectoren laten net als de zorgsector de laatste jaren wel een sterke groei in de adoptie van erp-systemen zien. Desondanks staat het in schil contrast met de adoptiegraad van erp-systemen in de sectoren bouw (87 procent), handel & verkoop(89 procent) en fabrikage (91 procent).

Voornamelijk on premise

41 procent van de erp-software draait op de eigen locatie. Dit is een kleine stijging ten opzichte van de twee voorgaande jaren (2016, 39 procent en 2017, 37 procent). Erp on premise lijkt zich hiermee vooralsnog te stabiliseren rond de 40 procent. Wat betreft remote, dat wil zeggen op een zuster- of moederlocatie in Nederland of in het buitenland, zet de sinds 2012 (42 procent) stapsgewijs dalende lijn zich nog steeds wel door, naar 27 procent dit jaar. De categorieën hosted en cloud laten daarentegen een stijgende lijn zien. Respectievelijk 29 en 9 procent van de organisaties hebben hun erp-systeem inmiddels ondergebracht bij een hostingpartner en/of in de cloud draaien.

SAP heerst

Als het gaat om erp-leveranciers is het plaatje al jaren nagenoeg stabiel. SAP voert met 30 procent nog altijd ruimschoots de lijst aan. Het is de grootste speler in het publieke domein (22 procent) en vooral bij multinationals geldt SAP als de erp-leverancier bij uitstek (62 procent). Microsoft op plek twee met 18 procent doet het op zijn beurt goed bij organisaties met vijftig tot 250 medewerkers en organisaties met 250 tot vijfhonderd medewerkers. Exact (13 procent), Oracle (10 procent) en Afas (8 procent) zijn de andere namen die de top-5 complementeren.

Crm-systemen

Over alle branches en sectoren heen is de penetratiegraad van crm-systemen toegenomen van 24 procent in 2010 naar 33 procent in 201, tot 36 procent nu. De crm-penetratiegraad is het hoogst bij financiële & business services (47 procent) en ict & utilities (55 procent). Wholesale & retail, construction en manufacturing laten sinds 2010 een duidelijke stijging zien.

Overstap naar hosted en cloud

In vergelijking met erp-systemen zijn bij de locatie van crm-systemen duidelijker tendensen zichtbaar. Crm on premise (van 45 procent in 2012 naar 25 procent nu) en crm remote (van 45 procent in 2012 naar 22 procent nu) komen aanzienlijk minder vaak voor. In plaats daarvan kiezen organisaties steeds vaker om hun crm-systeem bij een hostingpartner (van 7 procent in 2012 naar 31 procent nu) en in de cloud (van 6 procent in 2012 naar 30 procent nu) onder te brengen.

Net als bij erp-oplossingen voert SAP ook de lijst aan als het gaat om crm-systemen; 25 procent van de organisaties met een crm-systeem kiest voor de Duitse leverancier. Overigens op de voet gevolgd door Microsoft (20 procent) en Salesforce (19 procent). Exact volgt met 8 procent op plaats vier, terwijl 6 procent van de organisaties kiest voor maatwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-29T08:58:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.