Omgevingswet 'unaniem' uitgesteld tot 2024

Dit artikel delen:

De Omgevingswet wordt voor de zoveelste keer met een halfjaar uitgesteld. Als ultieme ingangsdatum prikt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) nu 1 januari 2024. De betrokken overheden en bedrijven zouden zich unaniem achter deze nieuwe datum scharen. Het parlement moet zich nog buigen over de geprikte datum.

Via de nieuwe Omgevingswet en het achterliggende systeem Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gaan gemeenten, provincies en waterschappen hun omgevingsplannen publiceren. Er wordt al jaren gesteggeld over deze wet die tientallen eerdere wetten, bestuursmaatregelen en ministeriële regelingen bundelt en moderniseert. Er was vooral veel te doen over de plansoftware die deze documenten vanuit één digitaal loket beschikbaar moet maken.

Het beoogde systeem is complex en eerdere versies bevatten ontwerpfouten, maar die zouden inmiddels tot het verleden behoren. 'Het onderliggende digitale stelsel is technisch voldoende gereed en vormt voor de invoering geen blokkade', schrijft De Jonge. Hij baseert zich op nieuwe testen die een externe partij heeft gevalideerd.

Slechte soap

"Het digitale stelsel is technisch voldoende gereed en vormt voor de invoering geen blokkade"

Het verhaal van de nieuwe Omgevingswet leest als een slechte soapserie die al tien jaar speelt. Al in 2012 waren er vergaande plannen om het complex aan ruimtelijke wet- en regelgeving te digitaliseren en centraliseren. De plannen bleven echter jaren lang weinig concreet en er was veel onduidelijkheid onder de marktpartijen die de software zouden ontwikkelen. Lagere overheden die met het beoogde systeem moeten werken, zaten met veel vragen over de bekostiging. De Rijksoverheid stelde 'slechts' negentig miljoen euro beschikbaar terwijl eerder 150 miljoen was beloofd en tweehonderd miljoen nodig zou zijn.

De coronapandemie zorgde voor verder uitstel van het hoofdpijndossier en bovendien maakten veel leveranciers zich grote zorgen over structurele fouten in het ontwerp van het systeem. Het Adviescollege ICT-Toetsing constateerde een jaar geleden ook nog eens een gebrek aan sturing op het operationeel beheer van het project.

Snelle invoering

Sinds zijn aantreden als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in januari 2022, geeft De Jonge de indruk dat de grootste pijnpunten zijn aangepakt. Hij wil de Omgevingswet dan ook zo snel mogelijk invoeren, maar vond tot dusver de Tweede en Eerste Kamer tegenover zich. Het parlement merkte dat er in de markt en onder de gebruikers nog veel terughoudendheid is, waardoor de minister de invoering van de wet telkens tegen zijn zin moet uitstellen. Zo verschoof de datum afgelopen oktober nog van 1 januari naar 1 juli 2023, wat nu dus nog eens een half jaar verschuift.

Nu lijken de betrokken partijen zich voor het eerst unaniem te scharen achter de ingangsdatum van 1 januari 2024. Dat geeft leveranciers de ruimte om de laatste puntjes op de i te zetten en hebben de gebruikers nog wat extra tijd om te oefenen met de nieuwe wet en het achterliggende systeem.

De Jonge roept het parlement op om snel in te stemmen met de nieuwe ingangsdatum. 'Snel zekerheid over de invoeringsdatum is voor alle betrokkenen cruciaal om zorgvuldig de laatste stappen te zetten bij de inrichting van de werkprocessen en het vasthouden van kennis en personeel. Daarnaast hebben initiatiefnemers bij planvorming en vergunningverleningstrajecten zekerheid nodig over de wet- en regelgeving die van toepassing is.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Invoering Omgevingswet half jaar uitgesteld

Invoering Omgevingswet op 1 januari 'onhaalbaar'

Gemeente-ict duurder door saas en Omgevingswet

Rijksdiensten negeren Adviescollege ICT-toetsing

Invoering Omgevingswet blijft tot november onzeker

Senaat geeft Omgevingswet nog geen groen licht

Invoering Omgevingswet per 2023 in gevaar

Minister De Jonge tegen verder uitstel Omgevingswet

Invoering Omgevingswet uitgesteld tot 2023

Gebrekkige sturing funest voor Omgevingswet

Hoe vangt minister De Jonge aan met Omgevingswet?

Invoering Omgevingswet opnieuw uitgesteld

BZK wist 2019 van potentieel Omgevingswet-fiasco [update]

Kabinet houdt vast aan softe lancering Omgevingswet

Ontwerpfouten verlammen Digitaal Stelsel Omgevingswet

Planketen struikelblok bij Omgevingswet

Omgevingswet gaat pas 1 juli 2022 in

Omgevingswet zakt dieper moeras in

Hoge transitiekosten Digitaal Stelsel Omgevingswet

Omgevingswet uitgesteld naar 1 januari 2022

Invoering Omgevingswet tot nader order uitgesteld

BZK krijgt digitaal loket voor fysieke leefomgeving

BZK trekt 'slechts' 90 miljoen uit voor Omgevingswet

Vraagtekens over DSO remmen ict-initiatieven

Overheid versnelt digitalisering omgevingsrecht

Eindelijk groen licht voor Omgevingswet

Kamer wil 1 juli duidelijkheid over Omgevingswet


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-27T10:19:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.