Beursgang KPN mobiel moet 22 miljard ophalen

De Nederlandse telco KPN wil met het naar de beurs brengen van haar mobiele activiteiten - KPN Mobile - acht- tot tien miljard euro binnenhalen. Daarmee zou het meteen de grootste beursgang uit de geschiedenis van de Amsterdam Exchange zijn.

In feite is er sprake van een dubbele beursgang. Behalve op de Amsterdamse AEX zullen de aandelen ook worden genoteerd op de effectenbeurs van Frankfurt. Om hoeveel aandelen het precies gaat, is nog niet bekend. Analisten gaan uit van een beursgang van 10 tot 15 procent van het aandelenkapitaal van KPN Mobile. Ter voorbereiding van de beursgang werd KPN Mobile in november vorig jaar een afzonderlijke juridische eenheid binnen het concern.
Met de opbrengst wil KPN de aankoop van de Duitse mobiele-telefoonaanbieder E-Plus herfinancieren. Het Nederlandse telecommunicatiebedrijf kocht in december een belang van 77,5 procent in E-Plus. Dat kostte KPN meer dan veertig miljard gulden.
De inschrijving op de aandelen is mogelijk vanaf eind april/begin mei. Vroege inschrijvers krijgen voorrang bij de toewijzing, zo maakte Diederik Karsten, voorzitter van de raad van bestuur van KPN Mobile, gisteren bekend. Volgens hem is het ook de bedoeling dat de 3,6 miljoen GSM-klanten die KPN Mobile in ons land heeft, bij de toewijzing voorrang krijgen.
De beursgang van KPN Mobile is voor KPN de derde verzelfstandiging in korte tijd. Vorig jaar werden KPN-QWest en Infonet naar de beurs gebracht. Dat leverde respectievelijk 913- en 360 miljoen gulden op.
Mede dankzij die verzelfstandigingen breken de jaar cijfers van de Nederlandse telco alle records. In de sectoren mobiele telefonie, Internet en zakelijk dataverkeer werden omzetstijgingen van 36 tot 40 procent behaald. De bedrijfsopbrengsten van het concern stegen met 14,9 procent tot 20,1 miljard gulden. De nettowinst steeg met 20,5 procent tot 1,8 miljard.
Tegenover de buitengewone inkomsten vanwege KPN-QWest en Infonet stond een bedrag van 1,4 miljard gulden aan versnelde afschrijvingen, veroorzaakt door snelle technologische veranderingen. De winst vóór afschrijvingen, rente en belastingen geeft daarom een waarheidsgetrouwer beeld. Deze steeg afgelopen jaar met 12,4 procent tot 7,4 miljard gulden. Voor het lopende jaar rekent KPN op een winst vóór belastingen van acht miljard gulden, exclusief de opbrengst van de beursgang van KPN Mobile en de verkoop van het belang in de Ierse Eircom, maar inclusief de effecten van de acquisitie van E-Plus.
KPN laat er intussen geen twijfel over bestaan nog steeds intensief te zoeken naar nieuwe overnamekandidaten. Met 'bijzondere belangstelling' kijkt het concern naar de Britse GSM-aanbieder Orange. Die wordt verkocht wegens schending van de mededingingsregels door de overname van het Duitse Mannesmann door Vodafone Airtouch. Maar KPN zal dan wel een zware strijd moeten aangaan met France Telecom, dat ook zijn interesse in Orange al heeft uitgesproken. Verder kijkt KPN hoopvol naar de Duitse markt. Daar belt nu nog geen 30 procent van de bevolking mobiel, in Nederland is dat al bijna 45 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-21T00:00:00.000Z Redactie Computable