Lets-share-it bouwt aan luchtkasteel

Hoe ver reikt de Internet-gekte? Voor twee Zweedse handelsgeesten, Ludvig Bergman en Henrik Diamant in ieder geval niet ver genoeg. Zij hebben een bedrijf opgericht waarvan iedereen gratis aandeelhouder kan worden: Letsshareit.com. Doel is het inzamelen van commercieel aantrekkelijke ondernemingsplannen.

Het Internet-bedrijf Letsshareit (lees als: Lets share it) verkoopt niets en biedt niets aan. Het bestaat enkel uit het idee om aan zoveel mogelijk inschrijvers het recht op honderd aandelen te geven. Op deze manier ontstaat er volgens het Zweedse duo eenpartnership economy. Wanneer het aantal van één miljoen partners is bereikt - onder meer via mond-tot-mond reclame en een beloning van tien aandelen per elk nieuw lid dat een aandeelhouder aanmeldt - zal het bedrijf officieel worden gelanceerd en kunnen participanten hun recht op het verkrijgen van aandelen uitoefenen. Bergman en Diamant houden zelf een belang van 5 procent.
Een deelnemer kan zijn belang verhogen met nog eens honderd aandelen door een ondernemingsplan voor de commerciële invulling van Letsshareit in te leveren. Uiteindelijk selecteert een panel deskundigen een aantal plannen waarvoor financiering zal worden gezocht. Lukt dat, dan zal voor de uitwerking van zo'n plan een dochteronderneming worden opgericht, waarin de bedenker een belang van 10 procent krijgt toebedeeld. Op basis van de ingestuurde ideeën zal Letsshareit deze zomer bepalen welke weg het zelf inslaat. Natuurlijk hoort daar ook een beursgang bij. Bergman denkt met zijn bedrijf binnen achttien maanden aan de Nasdaq genoteerd te staan.
Op dit moment hebben zich zo'n 62 duizend mensen als partner aangemeld. Bergman vertelde aan de online-nieuwsdienstComputergram dat er al honderden bruikbare ondernemingsplannen zijn ingeleverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable