Sun-cijfers schijnen dankzij Internet

Sun Microsystems profiteert volop van de oplevende vraag naar Unix-systemen na de millennium-overgang. De softwaregigant meldt een toename in het resultaat van maar liefst 49 procent.

De omzet steeg met 35 procent naar vier miljard dollar. Het is voor de eerste keer dat Sun deze financiële barrière doorbreekt. Het bedrijf kon groeicijfers noteren die het nog alleen uit zijn beginperiode kende.
De nettowinst bedroeg 436,2 miljoen dollar, ofwel 0,26 dollar per aandeel. Dit is bijna een verdubbeling vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Toen bedroeg de winst van Sun nog 291,9 miljoen dollar. Analisten zijn unaniem van mening dat Sun zijn rooskleurige cijfers met name te danken heeft aan de opkomst van Internet, waarvoor het als leverancier van infrastructuur een totaalpakket levert: van besturingssysteem software tot opslag-apparatuur.
Toch waakt de top van het concern ervoor zich volledig met de dotcom-markt te associëren, bang als men is voor de effecten van recente correcties in de Internet-markt. "Een groot deel van onze activiteiten is niet gekoppeld aan dotcom-bedrijven, er zijn vele andere sectoren waarin we opereren", aldus de financiële man van Sun, Michael Lehman.
Vanaf medio dit jaar start Sun met de verkoop van werkstations met de nieuwe Ultrasparc III-processoren. Het gaat daarbij om de versies met snelheden van 600 megaherz en 750 megaherz. maar het concern is ook bezig met een prototype met een kloksnelheid van 1 gigaherz. Gedurende het derde kwartaal besteedde Sun 1,9 miljard dollar aan onderzoek en ontwikkeling, ruim 36 procent meer dan het jaar ervoor. Voor de toekomst verwacht Lehman een groeicijfer voor de omzet van tenminste 25 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable