Bank draait geldkraan Baan nog niet dicht

Nóg een keer heeft Barneveldse softwarehuis Baan zich staande weten te houden op de rand van de afgrond.

Afgelopen week is de handel in het aandeel even opgeschort toen het bedrijf opheldering zou geven over de vraag of de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns de geldkraan zou dichtdraaien of dat het die voor zolang het nog duurt zou laten openstaan.
Het werd het laatste, maar niemand gelooft inmiddels nog echt in het voortbestaan van het bedrijf dat in twee jaar tijd een miljard gulden verlies heeft geleden en de beurskoers van een glorieuze 44 euro zag ineenschrompelen tot amper twee euro. Eind maart bleek het eigen vermogen gedaald tot twintig miljoen gulden. Woensdag besloot de Amerikaanse 'taxateur' Moody's om Baan in één klap drie rangen naar beneden te zetten op een klassering die aangeeft dat Moody's er in elk geval geen vertrouwen meer in heeft. De vorige maand gepresenteerde kwartaalcijfers boden al evenmin een opwekkende aanblik: een verlies van 180 miljoen gulden bij een omzet van 247 miljoen.
Het enige dat het bedrijf nog kan redden, is het aantrekken van nieuwe klanten. Maar wie koopt er softwarepakketten bij een bedrijf dat op de rand van een bankroet staat? Als het even tegen zit, kan de koper immers nergens verhaal halen als er problemen ontstaan, en moet hij wellicht peperdure experts aantrekken om de software weer aan de praat te krijgen.
Zonder geld geen klanten, en zonder klanten geen geld. Vorig jaar vond Baan nog de Amerikaanse investeerder Fletcher bereid om 210 miljoen dollar in het bedrijf te stoppen. Dat geld is inmiddels al op door de aanhoudende verliezen. Eind maart dreigde de AEX Baan op het strafbankje te zetten omdat er geen eigen vermogen meer was. Baan wist daar ternauwernood aan te ontkomen dankzij de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns. Die stelt Baan in anderhalf jaar tijd beetje bij beetje 150 miljoen dollar beschikbaar in ruil voor aandelen. Voorwaarde is dat de koers van Baan niet onder het niveau van - naar verluidt - drie dollar zakt. Eind vorige week dook het aandeel al naar iets boven de twee dollar.
Baan verklaarde vervolgens dat Bear Stearns de geldkraan nog niet dichtdraait, maar dat de bank zich wel alle rechten voorbehoudt. Als er niet heel snel een kentering ten goede komt, kan alleen een volledige overname de poorten in Barneveld nog open houden - maar er zijn weinig mensen die daar nog in geloven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-08T00:00:00.000Z Redactie Computable