Nieuwe economie verliest terrein op Damrak

De AEX-index sloot gisteren 5,99 punten ofwel 0,9 procent lager op 657,50 punten, terwijl de AMX index 9.92 punten daalde (min 1,53 procent).

De aandelen die het meeste bijdroegen aan de daling van de AEX waren KPN, dat de index met ruim drie punten naar beneden trok, en Philips, dat de index met ruim twee punten drukte. Ook andere 'nieuwe economie-aandelen' deden het slecht, waaronder Asml (min 4,9 procent) en UPC (min 4,6 procent) onder de AEX-fondsen, en Open TV (min 7,8 procent), KPNQwest (min 7,7 procent) en Devote (min 5,7 procent) onder de AMX-fondsen. Van de representanten van de 'nieuwe economie' aan de Euro.NM daalden onder andere Tie (min 10,85 procent) en Newconomy (min 8,9 procent).
Endemol zette zijn daling voort. Het fonds eindigde 4 procent in de min op 122,90 euro. De producent heeft een 50 procents belang genomen in de Zwitserse televisieproducent Bichsel & Burger Medien AG. Het belang draagt bij aan de winst per aandeel van Endemol over het boekjaar 1999/2000. Het lagere slot had niet zozeer iets te doen met de overname, maar vooral met het negatieve sentiment van de mediasector.
Hier stond een winst tegenover van World Online van 2,2 procent op 13,95 euro. De onderneming heeft in het eerste kwartaal een 39 procent hogere omzet behaald van 40,5 miljoen euro ten opzichte van het vierde kwartaal van 1999. Het verlies verdubbelde tot 79 miljoen euro, ondanks een forse stijging van het aantal abonnees. Deze cijfers werden gunstig ontvangen, evenals de mededeling van financieel topman R. Huisman dat World Online zich geen enkele zorgen maakt over de schadeclaims van beleggers naar aanleiding van de mislukte beursgang van het bedrijf. World Online heeft er geen voorzieningen voor getroffen, aldus Huisman.
Veel beleggers zochten hun heil bij oude fondsen als Unilever, dat met goede kwartaalcijfers kwam. Ook KLM boekte winst, nadat bekend werd dat samenwerking met British Airways weer enige kans van slagen heeft. Andere aandelen die in de plus sloten, zijn Numico (plus 4,7 procent), Wolters Kluwer (plus 2 procent) en Corus (plus 1,9 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-11T00:00:00.000Z Redactie Computable