IBM-onderzoekers manipuleren atomen met magnetisme

Het is IBM-onderzoekers gelukt individuele atomen te manipuleren met magnetisme. Door deze doorbraak wordt het mogelijk apparaten - zoals quantum-computers - te maken die magneten ter grootte van een atoom gebruiken.

Volgens Andreas Heinrich, onderzoeker bij IBM's Almaden Research Center in San Jose heeft de technologie een opening gecreëerd naar het atomische hart van magnetisme. Wetenschappers kunnen nu atomen positioneren binnen nauwkeurig ontworpen structuren en de magnetische interacties meten en manipuleren. Het proces, genaamd ‘spin-excitation spectroscopy’, plaatst atomen in bepaalde posities en meet dan de interacties tussen de atomische omwentelingen.

Het lukte de wetenschappers om een ketting van maximaal tien controleerbare atomen op een zeer dun elektrisch insulatie-oppervlakte te plaatsen. De wetenschappers konden vervolgens meten hoe de magnetische eigenschappen van elke atoom veranderden wanneer er een nieuwe atoom aan de ketting werd toegevoegd.

Uit het onderzoek bleek dat kettingen met een even aantal atomen niet magnetisch zijn, terwijl kettingen met een oneven aantal atomen wel magnetisch werden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-31T17:03:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.