Wall Street weet zich te herstellen

Op Wall Street zijn de dalingen van afgelopen vrijdag goedgemaakt. De Dow Jones-index sloot met een winst van 108,54 punten (1,0 procent) op 10.557,84. De index van technologiebeurs Nasdaq deed het beter met een winst van 3,4 procent op 3989,85.

Honeywell, producent van controle-apparatuur en onderdelen voor auto's en vliegtuigen, kreeg de grootste klap. Beleggers lieten het fonds massaal vallen nadat het met een winstwaarschuwing kwam voor het tweede kwartaal. Honeywell moest bijna 17,5 procent inleveren op iets meer dan veertig dollar.
Internet-aandelen Netzee, Rowecom en CDNow verloren flink terrein nadat beleggersbladBarron's meldde dat het verwacht dat zij de komende maanden met een kastekort te kampen zullen krijgen. Netzee verloor 1 9/16 dollar op 5 3/16 dollar, een verlies van 23,2 procent. Rowecom verloor 15/32 dollar op 5 1/4 dollar, terwijl CDNow 5/32 dollar inleverde op 2 29/32 dollar. CDNow heeft bevestigd dat het er waarschijnlijk niet in slaagt voor het eind van dit kwartaal een koper te vinden. Als de noodlijdende online CD-winkel niet voor november een koper heeft gevonden, valt waarschijnlijk het doek.
Hier stonden de nodige stijgers tegenover. Chipmaker Intel bijvoorbeeld, die een nieuwe lijn chips voor draagbare computers aankondigde, waarop het aandeel in de middaguren maar liefst 7 9/16 dollar hoger werd verhandeld op 133 5/8 dollar. Intel is verder van plan zijn derde fabriek op te zetten in Ierland om de aanhoudende sterke groei van de afzet de baas te kunnen blijven.
AT&T sloot 7/16 dollar hoger op 33 13/16 dollar. Het telecombedrijf neemt de systemen voor mobiele telefonie in San Francisco, San Diego en Houston over voor 3,3 miljard dollar. Hiermee vergroot AT&T het klantenbestand met 1,3 miljoen klanten.
Seagram steeg 1 5/8 dollar naar 63 1/16 dollar naar aanleiding van berichten over een bod van Vivendi en Canal Plus op Seagram. Volgens een aantal Franse kranten wordt het Canadese muziek-, film- en drankconcern in de fusiebesprekingen gewaardeerd op 77 dollar per aandeel.
Ook chipversneller Rambus was een van de stijgers. Vorige week snelde het fonds al omhoog door goede winstberichten en een betere beoordeling door de analisten van Morgan Stanley Dean Witter. Gisteren werd het aandeel bij hoge omzetten nog eens 8 1/8 dollar hoger verhandeld op 91 1/2 dollar.
De handelaren op de Amerikaanse effectenbeurzen lijken zich niet meer zoveel zorgen te maken dat de Fed, het stelsel van centrale banken, volgende week met een renteverhoging komt. Wel is er angst dat de zes afgelopen renteverhogingen van de Fed hun tol beginnen te eisen van het Amerikaanse bedrijfsleven. Niet minder dan 21 bedrijven hebben in de afgelopen vijf handelsdagen gemeld een lager dan verwachte winst te voorzien. Dit alles maakt de Amerikaanse beurzen zeer kwetsbaar. Ook het herstel gisteren lijkt broos.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-20T00:00:00.000Z Redactie Computable