Getronics en Hagemeyer stoten distributie af

Getronics en Hagemeyer nemen afscheid van hardwaredistributie door verzelfstandiging van hun dochters Datelcom en Codis in één nieuw bedrijf.

Reden voor de afstoting is dat de hardwaredistributie geconfronteerd wordt met slinkende marges. Distributeur Copaco kondigt vanwege vergelijkbare problemen een reorganisatie aan.
Beide holdings zagen hun bedrijfsresultaat teruglopen door de distributie-activiteiten. Datelcom stond bij Getronics al langer op de nominatie om te worden afgestoten. In het jaarverslag over 1999 meldde Getronics dat distributie niet tot de kernactiviteiten behoort en daardoor moet verdwijnen. Voor het afstoten van deze activiteiten maakte Getronics 600 miljoen euro vrij. Hagemeyer kondigde vorige week, bij het presenteren van de halfjaarcijfers aan, dat de volledige Computerij groep in de rode cijfers terecht was gekomen. Hierdoor zag de onderneming zich gedwongen een voorziening te treffen van 25 miljoen euro voor het reorganiseren van de Computerij groep. Hardwaredistributeur Codis maakt deel uit van deze Hagemeyer-dochter.
De problemen van hardwaredistributeurs gaan verder terug dan de millenniumproblematiek. Al enkele jaren nemen de marges op de verkoop van hardware af. Hardware wordt in toenemende mate gemeengoed, zoals de recente verkoop van PC's en laptops in Albert Heijn aangeeft. En in navolging van Dell proberen steeds meer fabrikanten schakels in de distributieketen over te slaan.
Net als Datelcom en Codis heeft ook Copaco last van deze problemen. Het beursgenoteerde Copaco is het moederbedrijf van de distributeurs Quadram, Lifeware, A-Line, Amtron en Sydicom. Over het eerste halfjaar van dit jaar heeft Copaco een verlies geleden van 7,7 miljoen euro, bij een omzet van 214,3 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog een winst van 3,8 miljoen euro bij een omzet van 227,8 miljoen euro. Copaco heeft daarom een reorganisatie aangekondigd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.