KPN investeert in software voor scheepvaart

KPN neemt via zijn joint-venture Station 12 de maritieme divisie Spectec van het Noorse Visma ASA over voor 84,5 miljoen euro (186 miljoen gulden).

Daarnaast neemt Station 12 ook nog een schuld van netto een miljoen euro (2,2 miljoen gulden) op zich. KPN heeft een belang van 65 procent in Station 12, het resterende aandeel is in handen van het Australische telecombedrijf Telstra.
Spectec is 's werelds grootste leverancier van erp-software, bedoeld om de efficiency aan boord van schepen te verbeteren. Het bedrijf telt 230 medewerkers en is in 30 landen vertegenwoordigd met eigen vestigingen en agenten. In 1999 boekte Spectec een omzet van 22,2 miljoen euro (49 miljoen gulden) en behaalde daarbij een winst van 3 miljoen euro (6,6 miljoen gulden). Spectec is met een marktaandeel van 40 procent marktleider en de systemen worden wereldwijd op zo'n 6.000 tot 7.000 schepen ingezet.
Station 12 is een van 's werelds grootste leveranciers van satelietcommunicatie en streeft naar eigen zeggen al jarenlang naar mondiale dekking voor de levering van communicatiediensten (spraak, fax, en snelle mobiele datadiensten) voor de scheepvaart. Het bedrijf claimt een wereldwijd marktaandeel van 25 procent.
KPN richtte eind november vorig jaar met Telstra Station 12 op. Beide bedrijven hebben hierin hun wereldwijde satellietcommunicatie activiteiten samengevoegd met een gezamenlijke waarde van 200 miljoen dollar (500 miljoen gulden). Over twee tot drie jaar willen de aandeelhouders Station 12 naar de beurs brengen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-13T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.