Nasdaq veert sterk op na Florida-vonnis

Na het vonnis dat het hertellen van de stemmen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet stoppen, schoten de koersen op de Nasdaq omhoog.

De index steeg met ruim 171 punten naar 3138,27 punten, een winst van 5,8 procent. De dag ervoor koerste de Nasdaq nog kwijnend onder de 3000 punten, maar de uitspraak van de rechter in de Florida werd geïnterpreteerd als een overwinning voor de republikein George W. Bush, die op dit moment met een miniem verschil van 300 stemmen de leiding heeft over de Democraat Al Gore.
Volgens analist Michael Lyons van Morgan Stanley Dean Witter "heeft elk teken van een aanstaande overwinning van Bush een positief effect op de Nasdaq". Dat geldt zeker voor softwareconcern Microsoft, dat nooit onder stoelen of banken heeft geschoven een voorkeur te hebben voor Bush als president; de Republikein zou eerder dan de Democraat Gore geneigd zijn het softwareconcern tegemoet te komen in de juridischeanti trust-slag met de Amerikaanse overheid.
Toch is op dit moment nog steeds niet zeker wie de 43ste president van de VS zal worden, want in sommige districten gaat het hertellen gewoon door en bovendien moet ook nog een groot aantal overzeese stemmen worden geteld. Daarnaast hebben de Democraten aangekondigd de beslissing van de rechter in Florida op federaal niveau te zullen aanvechten. Maar analist Lyons verwacht wel alvast dat naarmate de ontknoping dichterbij komt, steeds meer beleggers terug zullen keren naar de beurs en dan in het bijzonder naar de meer risicovolle technologiefondsen. "De beleggers houden grote hoeveelheden geld achter de hand. Als eenmaal bekend is wie de winnaar van de verkiezingen is, verwacht ik een omvangrijkerelief rally.
Over de gehele linie wisten de fondsen op de Nasdaq de verliezen van maandag om te buigen in winsten. Zowel de halfgeleider, Internet, computer- en telecommunicatie-aandelen koersten fors hoger. Softwareconcern Oracle steeg met 3,63 dollar, ofwel 15 procent, naar 28,38 dollar, dankzij een positieve analyse van de technologiebank Goldman Sachs. Ook Hewlett-Packard, dat op maandag nog een dramatisch verlies moest incasseren van 13 procent, wist zich te herstellen. Het concern is nog lang niet de oude, maar mocht dit keer wel een winst van 8,4 procent noteren. Ook toonaangevende aandelen zoals Intel en IBM koersten in de plus.
Inmiddels wordt uitgekeken naar de vergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) die morgen zal plaatsvinden. De angst voor een rente-verhoging is echter niet groot, omdat de Amerikaanse economie tekenen van vertraging vertoont en de inflatie binnen de perken blijft.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-15T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.