Amerikaanse techballon loopt verder leeg

De Nasdaq sloot afgelopen vrijdagavond 1,82 procent hoger op 2645,34 punten. De Dow zakte 0,39 procent op 10373,54 punten.

Daghandelaren en koopjesjagers zorgden ervoor dat de beurzen aan Wall Street inzakten. Desondanks wist de Nasdaq het verlies nog te beperken tot een kleine stijging, nadat het eerder ruim 5 procent hoger had gestaan. In de afgelopen week moest de Nasdaq bijna 10 procent terug. Vergeleken met vorige maand staat de tech-zware index maar liefst 23 procent lager. Door het afkoelen van de Amerikaanse economie zullen de tmt-bedrijven (tech/media/telecom) met meer winstwaarschuwingen naar buiten komen.
Vorige week waren Gateway en Altera aan de beurt. De eerste verloor niet minder dan 35 procent van zijn waarde. De PC-producent verwacht niet zijn winstverwachting over de komende kwartalen te kunnen waarmaken. Branchegenoot Compaq kondigde aan voor 1 miljard dollar aan eigen aandelen te zullen terugkopen en betaalt zijn aandeelhouders 2,5 dollarcent per aandeel cashdividend voor het kwartaal.
Compaq-ceo Michael Capellas vindt de aandelen momenteel ondergewaardeerd. Compaq steeg iets. Als aandeelhouder van het in surseance verkerende Lernout & Hauspie moest chipbakker Intel maar liefst 10,4 procent terug.
Chipfonds Applied Materials ging 4,65 procent omlaag nadat analisten een groeivertraging verwachtten in de vraag naar halfgeleiders. Micron Electronics liet 23,5 procent liggen na een winstwaarschuwing, dat het de verwachting niet zal kunnen waarmaken door het goedkoper worden van Dram-chips. Broadvision ging 11 procent onderuit na een afwaardering. Microsoft moest 1,32 procent terug. Cisco klom 1,32 procent. Glasvezelspecialist JDS Uniphase steeg 12,2 procent.
Komende week komen onder meer Ciena en National Seminconductor met kwartaalcijfers. Op macro-economisch gebied ging de index van inkoopmanagers in de maand november omlaag naar 47,7 procent, terwijl 48,3 procent werd verwacht. Dit gaf aan dat de Amerikaanse productie-activiteit verder is afgenomen. Vanmiddag worden de zogenaamdeleading indicators gepubliceerd en vrijdag de werkgelegenheidscijfers. Hieruit zou de centrale bank Fed op 19 december kunnen besluiten tot het ongemoeid laten van de rentetarieven.
Maar een renteverlaging zit er nog niet in, vanwege het om de hoek loerende inflatiespook. En natuurlijk zal de uiteindelijke beslissing over wie de nieuwe Amerikaanse president wordt, heel wat onzekerheid uit de beurs nemen. Maar een eindejaarsrally lijkt ver weg, omdat volgens analisten de techfondsen nog niet hun dieptepunt hebben bereikt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-04T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.